Как прясното мляко пречи на отслабването?

1351
Как прясното мляко пречи на отслабването?
Снимка: iStock

За консумацията на мляко и млечни продукти за отслабване е говорено и писано много. Някои хора ги изключват напълно, други ги смятат за основа на диетата. Понякога се препоръчват само версии с ниско съдържание на мазнини. Но как стоят нещата всъщност? Възможно ли е да се пие мляко, докато отслабвате?

На възрастен се препоръчва да консумира 3 чаши мляко на ден във всякаква форма. Млякото е източник на витамин D, протеин (който играе стратегическа роля при загуба на тегло), калций (важен хранителен елемент за костите). Ако се откажете от млякото при отслабване, ще трябва да замените тези хранителни вещества с подобни компоненти от други източници. Естествените източници на витамин D са ограничени (сьомга, риба тон, черен дроб на треска, гъби, яйчен жълтък), но много компании обогатяват храните с този витамин (соево мляко, овесени ядки). Протеините присъстват в достатъчно количество и в редица други продукти (месо, яйца, бобови растения).

Диетата на воините – само за професионалисти

Следователно, при липса на мляко в диетата под каквато и да е форма, е необходимо да се разработи хранителен план, който включва всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества. Липсата на витамини, минерали може да повлияе негативно на здравето, което често е проблем на определен начин на живот.  Въпреки че има много вариации на млечната диета в интернет, които обещават чудотворна загуба на тегло само чрез пиене на мляко, това не е никак лесно. Млякото може да помогне при отслабване, но без други важни хранителни съставки килограмите ви бързо ще се възвърнат. Но това не означава, че млякото и млечните продукти са нежелателни в диетата.

Това е най-добрата диета за жени над 40 години

Цялостната загуба на тегло е основната причина, поради която хората се чудят дали млякото е подходящо при диета. Често всички надежди се възлагат на отхвърлянето му. Но експертите са съгласни, че отслабването е индивидуален въпрос за всеки човек. Неговият успех зависи и от обичайната употреба на мляко и млечни продукти. По отношение на загубата на тегло всичко се измерва със съдържание на мазнини. Мазните храни са с високо съдържание на калории. Това е отговорът на въпроса защо когато отслабвате, не можете да приемате мляко с масленост над 30-40% (сирена) или 2-3% (кисели млека). Намаляването на количеството млечни продукти в диетата може да регулира храносмилането, да активира процеса на загуба на тегло. Но изключването им напълно, води до загуба на важен източник на протеин, без който отслабването няма да е здравословно.

Но има и по-сериозна причина, поради която не трябва да пиете мляко или ядете млечни продукти, когато отслабвате - хранителна непоносимост или дори алергии. Диетолог ще ви помогне да го определите. Най-често се диагностицира неспособността на организма да усвоява млечната захар – лактозата. Като се вземе предвид този фактор, се съставя индивидуална диета, водеща до желаната загуба на тегло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 май /валутен калкулатор/

10 признака, по които се познават фалшивите приятели

7 причини, поради които работата на свободна практика не е за всеки

Желатин вместо колаген: народен лек за вашата красота

Знаете ли откъде извира река Огоста?

10 мощни положителни утвърждения на Луиз Хей, с които да промените живота си

Чувствате ли живота си блокиран? 4 знака от Съдбата, че сте на грешен път

Психология на речевата атака: как да се научим да поставяме арогантните хора на мястото им

Ето как да се освободите от лоша карма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com