Диетата на воините – само за професионалисти

17912
Диетата на воините – само за професионалисти
Снимка: iStock/Guliver

Горещото лято и сезонът на банските наближават, времето за влизане във форма е все по-кратко. За да се освободят бързо от излишните килограми, хората с наднормено тегло прибягват до различни режими на хранене. Диетата на воините е един от тези режими. Тя се основава на начина, по който са се хранили древните воини, които приемали малки количества храна през деня и обилно се хранили в рамките на 3-4 часов интервал през нощта, буквално гладувайки през останалите 20 часа от денонощието. Режимът е само за професионалисти и не е подходящ за всички, тъй като в основата му е залегнал опитът да се предизвика тялото да премине в режим на стрес и да се задействат инстинктите му за оцеляване.

Какъв е режимът на спазващите диетата на воините?

При този хранителен режим е разрешено хранене, което е обилно, в рамките на 4-часов интервал през нощта. През деня и през останалите 20 часа от денонощието при диетата на воините не се приема храна или най-много се консумират малки порции зеленчуци, яйца, мляко – тоест високобелтъчна и нисковъглехидратна храна, по няколко хапки. Разрешени през цялото време са нискокалорични течности или такива с 0 калории като чай без захар, айран, вода, кафе.

Отслабване с кефирна диета

Ефективна ли е диетата на воините?

Периодичното гладуване като това, съпътстващо диетата на воините, повишава енергийните нива макар да сме свикнали да приемаме и считаме, че гладът води до липса на енергия. Диетата на воина увеличава трудоспособността, намалява сънливостта и умората, подобрява концентрацията. Този режим на хранене подобрява здравето на съдовете и облекчава сърцето, като единствено не се препоръчва при сърдечна недостатъчност.

Хората, които я прилагат като метод за отслабване, следва да имат предвид, че тя наистина е по-ефективна от много други диети, но може да е опасна за здравето. Диетата на воините може да доведе до хранителни нарушения и букет от здравословни проблеми и не се препоръчва за страдащите от определени заболявания.

Минуси на диетата на воините и за кого е неподходяща?

Наред с ползите за здравето, концентрацията и поддържането на нормално тегло диетата на воините има и недостатъци. Тя е крайно непрепоръчителна за бременни, кърмещи и пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, диабет, хранителни разстройства и онкологични заболявания. Пациентите с диабет и метаболитни заболявания следва да се консултират с лекуващия лекар, преди да се подложат на режима. Диетата на воините има и тежки неприятни странични ефекти, които могат да нарушат качеството на живот. Сред тях са хипогликемични пристъпи, световъртеж, замаяност, упорит запек, неповлияващ се от прием на медикаменти, дисбаланс на хормоните в организма, пристъпи на паника, безпокойство, треперене на тялото, свързано с ниските нива на кръвната захар, причинени от гладуването.  

Диета, която атакува наднорменото тегло

Имайте предвид, че диетата на воините, наричана още 20:4, е екстремна и рискована. Тя е ефективна за сваляне на килограми, но не е най-доброто, което може да направите за здравето си. Подходяща е предимно за професионалистите, за които е и създадена, а на хората, които решат да я изпробват, се препоръчва това да става с повишено внимание, за кратко време и на техен риск.

Каква храна да се приема по време на спазване на диетата на воините?

Диетата на воините не ограничава приема на определени храни, но е строго препоръчително да се приемат плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, мляко и млечни продукти, непреработени храни, свежи и от природата – такива каквито да консумирали древните воини и да се ограничи до минимум консумацията на полуфабрикати и пакетирана храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com