Как се е появило съзвездието Рак?

12814
Как се е появило съзвездието Рак?
Снимка: Gam-Ol / Pixabay

Съзвездието Рак е едно от най-трудно забележимите в космическото пространство. Нарежда се на 31-во място по големина сред съзвездията, като заема площ от 506 кв.градуса. В близост е до съзвездията Линкс, Лъв, Хидра, Малко куче, Близнаци. Най-ярката звезда от съзвездието е Алтарф (Бета Рак). Съзвездието се вижда най-добре от януари до май.
В ясна нощ в съзвездието Рак могат да се видят около 60 звезди. Само 5 от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Тези звезди формират характерната геометрична фигура на съзвездието, която представлява триъгълник, около върха на който има една редица от звезди. 

Когато има добра видимост през нощта между двете звезди γ и δ от Рак  може да се види с просто око звезда под формата на размито мъгляво петно. Тя се е забелязвала в небето още в древността и е наречена с името “Ясли”, а двете звезди γ и δ носят имената “магаренца”. Понякога тези магаренца “се хранели” в яслите. Според поверието, когато Яслите са тъмни, а магаренцата светят, ще вали дъжд. 

Появата на Рак сред съзвездията на небето се свързва с видимото годишно движение на Слънцето. То преминава през 12-те зодиакални съзвездия. В деня на пролетното равноденствие (21 март) Слънцето е на небесния екватор. От този ден то все повече се отдалечава от него на север. В деня на лятното слънцестоене Слънцето е най-далеч от небесния екватор. Това е и датата (23 юни), когато Слънцето влиза в Рак и достига своя апогей на небето, а после се спуска все по-ниско. Според древните ни предшественици на това се дължи обратното движение на рака.
В Индия Ракът се свързва с лятното слънцестоене.

Откриха загадъчен обект в съзвездие Дева

В митологията

Както повечето съзвездия, произходът на съзвездието на Рака е свързано с древногръцката митология. Според легендата от Северното полукълбо богинята Хера мразела Херакъл, защото бил син на Зевс и на смъртна жена. Прочутият със силата си Херакъл трябвало да се бори с опасната Лернейска хидра, която унищожавала всичко по своя път. Тя била рожба на Ехидна и Тифон, но отгледана от Хера, която вярвала, че именно тя ще унищожи един ден Херакъл. Лернейската хидра имала тяло на змия и отровен дъх. 

По време на свирепата битка между чудовището и полубога от близкото блато излязъл рак, който бил изпратен лично от отмъстителната богиня Хера. Ракът започнал да се бие с Херакъл. Синът на Зевс успял да смачка морското същество със сандала си. Впоследствие ракът бил издигнат в небето от самата Хера, която го превърнала в съзвездие.

В откритите документи

Първите документирани сведения за съзвездието рак са в астрономическия трактат “Алмагест”, написан от гръцкия астроном Клавдий Птолемей през 2-ри век. Тук съзвездието Рак се споменава под гръцкото име Καρκίνος (Karkinos) - Каркинос.

Американският натуралист Ричард Хинкли Алън открива параграфа, в който се споменава съзвездието през 1890 г. “Ракът е на мястото на Акадците, Слънцето на Юга, което се асоциира с четвъртия месец Дузу, нашия юни-юли, известен още като Северната порта на Слънцето”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com