Как се казва най-високият връх в Гърция?

38075
Как се казва най-високият връх в Гърция?
Снимка: iStock/Guliver

Гръцката митология разказва за планина, чиито най-висок връх е обитаван от 12 олимпийци, 12 божества, на които се кланяла Древна Гърция. Този снежен връх, примамлив, недостъпен, величествен, тайнствен, изглеждащ като причудливо сливане между земното и божественото, бил първенецът на най-високата планина в Гърция, наречена Олимп – планината на олимпийците, на боговете.

И макар най-значимата планинска верига в тази предимно планинска страна да е Пинд, образуваща главната планинска ос на страната, най-митичната, най-примамливата е именно Олимп, която е и най-високата планина в Гърция, известна и с първия в страната национален парк, създаден през 1938 година, популярен с изключително богатата си флора.

Най-високият връх в Гърция – кой е той?

Логично, щом най-високата планина на територията на Гърция е Олимп, то най-високият връх е именно първенецът на тази планина, считана за дом на древногръцките богове. Митикас е вторият по височина връх на Балканите, като първото място се държи от Мусала – първенецът на Рила в България.

Първенецът на Олимп, издигащ свята снежна гръд на 2917 метра надморска височина, е връх Митикас, чието име в превод означава „нос“.  Той е не само най-високият връх в Гърция, но и един от най-високите върхове в Европа. Днес Митикас не е дом на Боговете, не е просто мит от гръцката митология, а място за туризъм, планинарство, алпинизъм, чиято обичайната отправна точка за изкачване е град Литохоро, разположен в източното подножие на планината, на едва 100 км. от Солун.

Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

История на Олимп – планината, в която се извисява най-високият връх в Гърция

Възрастта на най-високата планина в Гърция е над 200 милиона години. Толкова са изминали от образуването ѝ от седиментна скала, положена в плитко море. Платата и падините на Олимп са се оформили милиони години по-късно под въздействието на ледниците. Вълнуващите се от историята, образуването и геоложката структура на Олимп могат да получат изчерпателна информация по темата в геоложкия музей на планината, разположен в Лептокария.

С геоложката структура и геоложкото минало на планината е свързано и оформянето на най-високия връх в Гърция и един от най-високите на Стария континент, близо до който към небесата издига гръдта си и вторият по височина със своите 2902 метра връх в Олимп, наречен Тронът на Зевс. Планината Олимп прилича, погледната отдалеч, на буква V на двете рамена на която са кацнали именно двата най-високи върхове в Гърция – Митикас и Тронът на Зевз.

История на името на Олимп – планината, чиито първенец е най-високият връх в Гърция

Произходът на името Олимп , на гръцки език Όλυμπος, е неизвестен. Според Robert Beekes думата е с гръцки произход и първоначално е означавала простичкото „планина“. Древногръцкият поет Омир говори за Οὔλυμπος или Oulumpos – седалище на боговете, но не го свързва директно с планината – първенец на Гърция. Митовете разказват интересни истории за Олимп, за които не е известно къде свършва преданието и започват историята и истината.

Тези митове си приличат по едно – всички сочат Олимп като за дом на Боговете, разказват причудливи приказни истории, с които е известна най-високата планина в Гърция и днес. Религията и божественото са тясно свързани с Олимп още от античността и ранното средновековие не само в митологията, но и исторически. Археологически находки доказват, че Олимп е била редовно посещавана при религиозни поклонения.

Двама туристи загинаха след лавина на връх Олимп

Така митове за Божества, живеещи на Олимп, и истината, доказана с археологически находки, красноречиво сочат, че най-високата планина в Гърция е неминуемо свързана с вярата и божественото. Не е случайно, че именно в района на Олимп има и няколко християнски паметника, сред които най-високият параклис, който е посветен на пророк Илия. Построен е ат Свети Дионисий Олимпийски през 16 век, чието дело е и основаването на най-значимия манастир в региона.

Най-високият връх в Гърция очаква туристи, алпинисти и просто любители на природата, които да се насладят на красотата на Олимп, на флората и фауната на тази удивителна планина, на митовете и легендите, на археологическите артефакти и историята, както и на великолепните хижи, сред които  „Спилос Агапитос“, построена под връх Митикас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лъхат на бедност: 7 неща, които никога не трябва да държите в дома си

Как да почистим електрическа скара - ще светне от блясък

5 типа поведение, които развалят любовта

Психолози: 3 ключови признака да не вярвате на този човек

5 знака, че имате ангел хранител в дома си

Как да преодоляваме успешно конфликтите на работното място?

Кога един мъж бяга надалеч от жената - дори и да я харесва

От коя планина извира река Тополница?

Венера в Близнаци до 17 юни – Ето какво носи на всяка зодия

3 груби грешки, които всеки допуска с водката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com