Как се нарича седловината, свързваща Рила и Пирин?

16604
Как се нарича седловината, свързваща Рила и Пирин?
Снимка: БГНЕС

Не ви задаваме въпроса коя е седловината, свързваща Рила и Пирин случайно. Тя е популярна туристическа дестинация, начало на туристически маршрути, на които ви каним да се насладите през лятото. Седловината, свързваща Рила и Пирин – най-високата планина на Балканите и втората по височина планина у нас, е място-магия и с историческо значение, на което да се насладите и от което да се отправите към някоя от туристическите забележителности в района – Национален парк Рила, второто най-старо дърво, извисяващо снагата си в България, популярните и извън пределите на страната ни зимни курорти Банско и Разлог. Не е достатъчно, за да пожелаете да посетите мястото? Вижте коя е седловината, свързваща Рила и Пирин, и ще промените мнението си незабавно.

Коя е седловината, свързваща Рила и Пирин?

Седловината, която си струва да посетите, ако сте близо до двете най-високи и приказно красиви планини у нас – Рила и Пирин, носи звучното име Предела. Тя е вероятно най-популярната седловина у нас заради изградената ски пистата, предлагаща отлични условия, туризма, историческите корени на местността и фолклорен фестивал, провеждащ се по традиция всяка година, както и заради своето ключово местоположение.

Кой е най-големият град в Рила планина?

Рила е най-високата планина в България, чиито първенец – Мусала с височина от 2925 метра е най-високият връх на Балканите и шести...

Мястото предлага отлични условия за настаняване. По цялата дължината на прохода, която е 20 kм., са изградени хотели, бунгала и почивни бази с достатъчен брой легла, за да подслонят и предложат подходящи условия на многобройните туристи и скиори, решили да се насладят на изградената ски писта „Кулиното” с дължина 1300 м. и разполагаща  два ски влека, както и всички, решили да се потопят в магията на Рила и Пирин независимо от сезона.

Надморската височина, която достига проходът, е 1140 метра, като най-ниската точка е в началото – до село Градево на 531 метра н.в., откъдето се насочва нагоре по долината на река Еловица, достига седловината на 1140 метра и слиза в най-западната част на Разложката котловина.

С какво е известна седловината, свързваща Рила и Пирин?

Освен с почивните станции, предлагащи настаняване за хиляди запалени планинари и скиори, седловината е известна и сред любителите на фолклорните изпълнения. Популярният фолклорен фестивал „Пирин пее“ се провежда именно в Предела от 1965 година. Този събор на народното творчество представя не само фолклорна музика, но и танци, съхранени през вековете обреди, занаяти, носии и е събитие, което ще ви впечатли, дори фолклорът да не е вашата музика. В надпяванията се включват състави, изпълнители, музиканти от цялата страна и „Пирин пее“ се превръща в своеобразен празник за сетивата, поглед към миналото с усещане за гордост от българщината и пътуване във времето, създадено за съпреживяване.

Седловината, свързваща Рила и Пирин, е известна и с въстанието срещу Берлинския договор, наречено Кресненско-Разложко, избухнало през октомври 1878 година.

Кой е вторият най-висок връх в Пирин?

В Пирин има близо 50 върха с височина над 2500 метра, ако трябва да сме точни - 47. Всички знаем кой е най-високият връх в Пирин - Вихр...

Малките рекички, протичащи през седловината, създават чудесни условия за пикник и почивка сред природата, и превръщат Предела в място, избирано от туристите не само за планински преходи, спорт и фолклорна музика, но и за релакс, отмора и мързеливо излежаване сред ароматни билки и цветя.

Магията на природата, съчетана с възможност за спорт и туризъм, свързана и с история, смелостта и силата на българския дух, с бита, съхранен непокътнат чрез фолклора, носиите, обредите и занаятите, превръщат Предела в чудно място, което ще ви плени.

ОЩЕ: Планински спасители с хеликоптер спасиха бременна туристка на връх Вихрен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com