Как се пие червено вино?

40416
Как се пие червено вино?
Снимка: iStock

Консумирането на червено вино не изглежда като сложна дейност. Трябва ни само бутилка от този алкохол, чаша и това е всичко. Въпреки това, за да извлечете максималното удоволствие, е важно да знаете как да го пиете.

Виното е алкохолна напитка, получена чрез ферментация на гроздова мъст. Състои се от вода (75-90%), етанол, глицерол, полизахариди и различни фенолни киселини и съединения. Освен това във виното има минерали и витамини. Общо съдържа над хиляда вещества, като много от тях не са добре познати. Факт!

Както всички знаят, има много видове червени вина. Това се дължи на множеството сортове грозде, влиянието на околната среда върху растежа им и различните техники за превръщане на гроздето във вино. Различаваме бели, розе и червени вина. Поради съдържанието на захар те могат да се разделят на сухи, полусухи, полусладки и сладки. Могат да бъдат пенливи или тихи вина. Най-важното при тях обаче е как да ги пием!

Бяло или червено вино – кое е по-полезно

Кое е по-полезно - червеното или бялото вино? И двете напитки се различават по цвят, което се дължи на използването на различни сортове...

Как трябва да се пие червено вино? Две са най-важните неща, които трябва да знаем.

Температура на виното

Това е много важен въпрос, който определя вкуса на виното. Ако напитката е твърде топла или твърде студена, няма да можем да се насладим на пълния й вкус и аромат. При сервиране на вино с подходяща температура цветът му също е важен. От самосебе си се разбира, че всички видове вина трябва да бъдат охладени преди сервиране. Приетата температура за сервиране на червени вина е 16-18 градуса. Пенливите вина трябва да са още по-охладени, за предпочитане при температура около 6 градуса.

В случая с червеното вино често се казва, че се сервира на стайна температура. Това обаче е грешка. Правилото важи само ако температурата в стаята е действително около 18 градуса. Трябва също да запомните, че след като извадим виното от хладилника, не трябва да чакаме твърде дълго преди сервиране. Това е така, защото температурата му започва да се повишава доста бързо. Общото правило е, че колкото по-меко и по-леко е виното, толкова по-хладно трябва да бъде.

Ползите от червеното вино – истини или мит?

Виното е популярна алкохолна напитка, която се консумира стотици години. Консумацията на червено вино е свързана с благоприятни ефекти ...

Подходящата чаша

Винаги трябва да наливаме червено вино в подходящи чаши. Не без причина. В крайна сметка искаме да усетим пълния вкус на тази напитка. Перфектната чаша за сервиране на вино е прозрачна, състои се от по-дълго стебло и чашка, която се стеснява нагоре. В нея трябва да има достатъчно място, за да може виното да се върти свободно. Чашите за червеното вино са обемисти. Това поставя алкохола в контакт с въздуха, което увеличава усещането за приятния му аромат.

Както виждате, правилата, свързани с пиенето на червено вино, не изискват от нас да правим главоломни движения. Просто се придържайте към правилната температура и стъклото и всичко ще бъде както трябва.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com