Как се появили някои ястия, известни в цял свят?

6237
Как се появили някои ястия, известни в цял свят?
Снимка: Pixabay

Всеки човек има любими ястия, които винаги яде с голямо удоволствие, без дори да се замисля как са се появили и дали с времето е имало промени в първоначалната, оригинална рецепта. Ето интересни и любопитни факти за произхода на някои познати блюда.

1. Суши. Традиционното японско ястие всъщност не е измислено в Япония. Първата версия на суши, състояща се от ферментирал ориз и риба, е приготвена в Китай. Рибата била невероятно солена, за да се предотврати появата на бактерии и микроорганизми, които при липсата на хладилник не се бавели да атакуват. Но най-интересното е, че оризът, който считаме за неразделна част от съвременното суши, китайците не консумирали, а използвали изключително за увиване на парчетата риба, след което го изхвърляли.

10 храни, които оформят нашите органи

Както се оказва, има повече прилики между човешкото тяло и храната, отколкото някога сме си помисляли. Открихме 10 продукта, които са м...

2. Пържени картофи. Мнозина ще са изненадани, когато разберат, че пържените картофи са измислени като алтернатива на... рибата! Това се случило в Белгия през 1680 г., когато река Маас замръзнала. Уловът на риба бил силно затруднен и местните жители били заплашени от глад. Всички били спасени от един човек, който предложи картофите да се пържат на тънки ивици като риба. Оттогава това ястие е едно от най-любимите в Белгия, но се сервира не с обичайния кетчуп, а с майонеза.

3. Пача. Първото споменаване на това ястие е открито в арабски книги от Х век. В тях се описвала рецепта за рибна заливка, която се наричала „карис". За да се получи атрактивен външен вид, готвачите оцветяват ястието с шафран. Що се отнася до месната вариация на пачата, тук се отличили французите. Сега почти всяка страна има своя собствена рецепта за желиране на пачата. Например в Белгия приготвят пача с парченца риба, както е описано в арабските книги. А в Дания към нея добавят гъби.

4. Пица. Първоначално тези тънки тестени пити се смятали за типична храна на италианските бедняци. Те се опитвали да ги приготвят не само за семейството, но и да ги пробутват за продажба - но ястието не предизвикало интерес сред различните пътешественици. Доматите започват да се добавят едва към края на ХVІІІ век, защото дотогава смятали, че са отровни (между другото, на някои места в България докъм 1930 г. също смятали червените узрели домати за отровни; използвали само зелените в състава на т. нар. „дива туршия“). Колкото до авторите на съвременната пица, това са неаполитанците. Туристите мигом я оценили и дори специално започнали да се отбиват в най-бедните райони на града, за да опитат местните й разновидности.

5. Хотдог. Веднъж германски емигрант на име Фойхтвангер започнал да продава топли колбаси в един от градовете на САЩ. С цел купувачите да не си парят ръцете, мъжът им давал ръкавици, които след това трябвало да бъдат върнати. Клиентите обаче не се отличавали с добросъвестност – по-простичко казано, отмъквали ръкавиците, поради което Фойхтвангер търпял загуби. Тогава жена му предложила да пъхат колбасите в кифличка и тя да се включва в цената, за да не се губят пари. Така се появил първият хот-дог.

Противовъзпалителните храни, които трябва да знаете

Ако имате възпалителен процес в организма си или страдате от автоимунни заболявания, диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система, ар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com