Как се прави пролетното третиране на пчелите?

12251
Как се прави пролетното третиране на пчелите?
Снимка: Actualno.com

През пролетта пчеларят за кратко време трябва да извърши редица важни дейности, чиято основна задача е да премахне неблагоприятните ефекти от зимуването на пчелите и да създаде най-добрите условия за развитието на пчелните колонии.

Грижи за пчелите в края на зимата

В края на зимата е необходимо особено внимателно да се следи поведението на зимуващите семейства. Колкото повече наближава пролетта, толкова по-неспокойни стават семействата, лесно се вълнуват и шумят. Ако температурата на въздуха в помещението се повиши, пчелите могат да развият диария от безпокойство и много мъртви пчели ще се появят в колониите. Пчелите също могат да вдигат много шум, когато храната кристализира в гнездата им. Необходимо е веднага да им се даде вода или да се сложат 2-3 шепи сняг върху леглото. Пчелите, преминали през зимата на храна с медена роса, се притесняват много и след това се изхождат по входовете и рамките.

Първи стъпки в пчеларството - какво трябва да знаем?

Поведението на зимуващите семейства се проверява ежедневно и помещението се охлажда по всякакъв начин, като не се допуска повишаване на температурата над +4°C. За да направите това, отворете всички вентилационни отвори и отворете вратата през нощта.

Семействата с нормална сила, добре снабдени с храна, понасят безболезнено повтарящите се настинки, които са често срещани по това време на годината. Ако през март има топло време, пчелите частично или напълно облитат, изпразвайки червата си от изпражнения.

Ранното третиране е полезно и за онези колонии, които са презимували безопасно: активира пчелите, допринася за рязкото увеличаване на снасянето на яйца от майките и отглеждането на пило. Ето защо, ранното третиране на пчели, 2-3 седмици преди обичайната дата, се практикува успешно от пчеларите. Рано оперените (спрямо неолетените) пчелни семейства през май имат 3-4 рамки повече разпечатано пило.

Колко пчели средно има в един кошер

Много пчелари в края на февруари - началото на март, ако времето е слънчево, успешно облитат пчелите в оранжерия (температурата в тях се повишава до +30 ° C) или в домашни целофанови палатки, а след това пчелните семейства или се връщат обратно зимната колиба, където майките започват да сеят и до момента на изложбата имат няколко рамки с пило или се оставят на място.

Когато пчелите зимуват в дивата природа, с настъпването на пролетното размразяване, снегът се отстранява от стените на кошерите, покриват се около кошерите с тънък слой слама, черни парчета покривен филц се поставят пред кошерите и отварят се входове, за да облитат пчелите. При тихо, слънчево време, с този метод на зимуване пчелите могат да летят вече при +6°C - +7°C.

Ако зимуването протича нормално, тогава няма нужда да бързате да извадите пчелите от зимната колиба. За третиране изберете тих, топъл ден с температура на сянка не по-ниска от +12°C, въпреки че често средни и силни колонии пчели вече летят наоколо при +8°C - +9°C.

Можете да извадите пчелите вечер, или рано сутрин - както ви е по-удобно. Първи започват да облитат силните колонии пчели, след това средните и накрая слабите. Ако искаме пчелите да започнат да летят по-бързо, може да затоплите кошера, като поставите върху гнездото стъклена или дървена рамка, покрита с целофан.

В стари учебници има препоръки за поставяне на кошери само на миналогодишните места и с разстояние между пчелните семейства и редовете 3-5 м. Много пчелари стриктно се придържат към тези препоръки от дълго време, а други не – и това не им пречи да са успешни в пчеларството. Всеки е свободен да реши този въпрос както може.

Факт е, че пчелите нямат дългосрочна памет и през пролетта, когато пчелите летят наоколо, те отново запомнят местоположението си с точност до 1 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com