Първи стъпки в пчеларството - какво трябва да знаем?

13943
Първи стъпки в пчеларството - какво трябва да знаем?
Снимка: БГНЕС

Знаете ли кои са т. нар. първи стъпки в пчеларството и откъде да започнете, ако сте избрали да гледате кошери с пчели?

На първо място решете с каква цел сте решили да се занимавате с пчеларство. От това ще зависи цялата ви по-нататъшна работа.

Много хора започват да гледат пчели, защото в семейството има малки децата и идеята е да разполагат винаги с натурален мед и прополис. За това ще е достатъчно да гледат 2-5 семейства.

Други го правят за допълнителни доходи. В този случай са необходими 10-15 семейства.

В която и гарафа да попадате, необходимо да се влюбите в тези невероятни същества – пчелите. Тогава те ще ви дадат мед, прополис, цветен прашец и пчелно млечице в замяна на вашите грижи, което ще подобри вашето благополучие и здраве и ще допринесе за портфейла ви.

Първи стъпки в пчеларството - какво трябва да знаем?

На първо място трябва да решите къде ще се намира вашите кошери. Най-подходящ за поставянето им на хълмист терен с пресечен релеф, където времето на цъфтеж на всеки вид медоносно растение се удължава в зависимост от нагряването на хълмовете от слънцето. По южните склонове растенията цъфтят по-рано, по източните и западните склонове малко по-късно, а по северните дори по-късно. Важно е, при хълмист терен площта в радиус от 2 км (максималната дължина на събиране от кошера) ще е много по-голяма, отколкото в равнината.

За целта изберете място за разполагане на кошерите далеч от ферми, компостни ями, големи водни басейни, полета, третирани с пестициди, и близки високоволтови линии.

Не е добра идея да гледате кошерите си в близост с други пчелари. Това може да доведе до пренасяне на болести от съседен пчелин, кражба на прашец между пчелите и пр. Така, количеството на евентуално събрания мед ще падне рязко. Ако решите да разположите пчелите си до съседите, бъдете подготвени за евентуално несъгласие от тяхна страна и пр.

Препоръчително е да оградите определеното от вас място за кошери с непроницаема ограда с височина 2 метра. По този начин излитащите пчели трябва да набират височина и по-малко ще дразнят съседите ви.

Какво трябва да знаем - първи стъпки в пчеларството

Преди да занесете пчелите в кошера, погрижете се за работното облекло и оборудване.

Дрехите трябва да са светли, без власинки, достатъчно плътни, удобни, да не ограничават движенията, да не позволяват на пчелите да проникнат и ужилят тялото. Добре е да се ползват гумени ръкавици и задължително мрежа на лицето. Едно ужилване по лицето може да се окаже много опасно, дори за човек, който не е алергичен към пчели.

Пчелно семейство

Пчелите са социални насекоми (те живеят в общност, семейство). Функциите, изпълнявани от индивидите са строго разделени, което поражда пълната им зависимост от цялата общност. Едно пчелно семейство има една майка и няколко десетки хиляди работнички пчели (от 15-20 до 80-100 през различни периоди на годината), както и няколко стотин; рядко 1-2 хиляди търтеи, живеещи само през лятото.

Майката е женска, способна да възпроизвежда потомство. Нейната единствената функция е да снася яйца, от които се развиват индивиди. Майката пчела снася от 1000 до 2000 яйца, а на сезон 150-200 хиляди парчета. Това й отнема 40-46 секунди, за да снесе едно яйце.

Пчелите работнички

Защо младите не искат да се занимават с пчеларство?

Младите хора не искат да се занимават с пчеларство, защото им излиза твърде скъпо. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин...

Работничките пчели са женски индивиди с недоразвити полови органи, дълги 12-14 мм, теглото им е различно и зависи от породата. То варира от 90 mg до 115 mg. В 1 кг пчели има приблизително 10-11 хиляди пчели, крилата почти напълно покриват корема.

Продължителността на живота на пчелите работнички, зависи от времето на излизане на открито и извършената работа. В нормална колония пчелите, отглеждани през март, живеят до 35 дни, през юни до 30 дни, по време на основния поток до 28 дни, през септември-октомври - 80-100 дни.

Пчелите работнички на 2-3-ия ден след излизане от клетката извършват първата в живота си работа по почистване на килийките на питите, на 4-ия ден започват да хранят ларвите със смес от мед и пчелен хляб, като на 7-ия ден започват да функционират жлезите, които отделят пчелно млечице, на 12-ия ден и се развиват жлези, отделящи восък.

Търтеи

Търтеите са мъжките от пчелното семейство. Те се появяват в семейства през май - юни и се изгонват в края на лятото. Тези членове на пчелното семейство могат да зимуват само в семейства без майки. Те са лишени от възможността да събират хранителни запаси, тъй като нямат устройства за събиране на нектар и цветен прашец. Независимо от това, търтеите са неразделна част от общността. Те пренасят мъжките зародишни клетки в майката, след което тя става плодородна. От неоплодени яйца се развиват търтеи, т. к. пчелата майка не приема мъжки полови клетки от семеприемника. По този начин търтеят няма баща има само дядо и майка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com