Как содата бикарбонат може да помогне на тренировката ви?

6061
Как содата бикарбонат може да помогне на тренировката ви?
Снимка: iStock

Содата за хляб има много приложения, включително и да помага на спортните постижения.

Содата за хляб по-официално известна като натриев бикарбонат има много приложения отвъд печене, почистване на различни повърхности, неутрализиране на киселините и тн. В допълнение към тези употреби, содата за хляб може да се използва за подобряване на спортните постижения.

Подобно на креатина, содата за хляб може да помогне при кратки, високоинтензивни тренировки, което се смята, че се дължи на способността й да буферира водородните йони, произведени от анаеробния метаболизъм. В редица проучвания е доказано, че атлетите, приемащи сода за хляб, изпитват по-малко умора по време на упражнения с висока интензивност, което им позволява да натоварват по-силно за по-дълги периоди от време, а също така съобщават за намалено време за възстановяване, което може да помогне по време на курса от тренировъчен цикъл.

Пийте лимонов сок със сода и вижте какво ще се случи с тялото ви след 2 седмици

Изследванията показват, че содата за хляб подобрява ефективността на тренировките

Содата бикарбонат е изследвана в продължение на десетилетия, като значителна част от изследванията показват, че тя е най-полезна при кратки тренировки с висока интензивност, които варират от 30 секунди до 12 минути. На практика това може да помогне в спортове като вдигане на тежести, бойни изкуства, бягане, плуване и колоездене. По отношение на своята ефективност, содата бикарбонат може да помогне за постигането на малко повече производителност при висока интензивност, като намали времето за състезание с няколко секунди.

Изследванията също така предполагат, че комбинирането на сода за хляб с креатин може да доведе до по-голям ефект върху спортните постижения, отколкото всеки един от тях самостоятелно, което се смята, че се дължи на различните начини на действие на двете добавки.

Креатинът действа, като увеличава запасите от фосфокреатин в тялото, което то използва за енергия. Наличието на по-голям запас от фосфокреатин може да помогне да изпълните малко повече повторения при висока интензивност, когато запасите ви са на изчерпване.

Обратно, содата действа чрез буфериране на водородните йони, които се произвеждат от анаеробния метаболизъм. Именно тези водородни йони са отговорни за умората и „изгарянето“, което получавате от упражнения с висока интензивност. Содата за хляб помага да се неутрализират някои от тези водородни йони, което от своя страна помага да се забави появата на умора.

Пийте всяка сутрин вода със сода и вижте какво ще се случи с тялото ви

Недостатъците при използването на сода за хляб

Основната причина, поради която содата за хляб не се използва често като атлетична добавка, е, че имате нужда от големи количества - до такава степен, че може да причини стомашно разстройство и диария. Препоръчителната доза е 0,3 грама на килограм телесно тегло.

За 60-килограмов спортист това се равнява на 18 грама на ден. Като се има предвид, че една чаена лъжичка сода за хляб тежи около 4,8 грама, това са около 3,8 чаени лъжички сода за хляб. Това е много и в допълнение много натрий, което означава, че ако имате високо кръвно налягане или вашият лекар ви е посъветвал да ограничите приема на сол, това не е опция.

Въпреки това ниската доза е по-добра от липсата. Минималната ефективна доза започва от 0,2 грама на килограм телесно тегло, което е по-лесно управляемо количество. И също така е възможно дозирането да се раздели през целия ден. Логичното нещо, което трябва да направите, е да използвате малки дози и да увеличавате с времето. По този начин тялото ви ще свикне, което може да помогне за минимизиране на евентуални проблеми.

И все пак по-добре не си правете експерименти, ако имате проблеми със стомаха.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот
Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Вълшебното хапче за безсмъртие все още не е изобретено. Но лекарите обръщат голямо внимание на удължаването на активния и здравословен живот....