Каква е дължината на червата на човек?

32199
Каква е дължината на червата на човек?
Снимка: iStock/Guliver

Тънките и дебелите черва са жизненоважна част от храносмилателната система на човека. Дължината на тънките черва е приблизително 274–488 сантиметра, докато дебелото черво е по-късо с около 150 сантиметра дължина.

Червата се намират в стомаха и абсорбират хранителни вещества, витамини и вода. Те са част от стомашно-чревния тракт и са последният отдел на храносмилателната система. По принцип червата минават от края на стомаха до ануса.

Въпреки че червата могат да се поберат в коремната кухина, те са много по-дълги, отколкото много хора си мислят. Точната дължина на червата също може да варира от човек на човек.

Mроучвания, изследващи дължината на червата при хора, които са дарили телата си на науката, показват, че средната обща дължина на червата е около 8 метра, с диапазон от 670 до 900 сантиметра.

За редовен стомах и здрави черва - яжте тези храни

Какво е тънкото черво?

Тънкото черво всъщност е по-голямо от дебелото черво, но получава името си поради по-малкия си диаметър. Намира се в долната част на корема и свързва стомаха с дебелото черво.

Тънкото черво произвежда храносмилателни сокове, за да завърши разграждането на храната. Освен това абсорбира вода и хранителни вещества. Ако тънките черва не могат да абсорбират достатъчно вода, човек може да развие диария.

Тънкото черво се състои от три отделни части:

1.       Дуоденум: Дуоденумът е първата и най-късата част на тънките черва. Той завършва първата част от храносмилането чрез смесване на стомашни и панкреатични ензими за по-нататъшно разграждане на храната.

2.       Йеюнум: Стените на йеюнума помагат за усвояването на хранителните вещества от храната с помощта на малки косми, наречени власинки. Стените също имат кръгли гънки, наречени plicae circuit. Те увеличават общата повърхност на тази част от тънките черва, като му помагат да абсорбира хранителните вещества ефективно.

3.       Илеум: Илеумът помага за усвояването на останалите хранителни вещества, преди храната да се премести в дебелото черво. Играе ключова роля в усвояването на витамин В12 и жлъчните киселини. Това е и най-дългата част от тънките черва.

Колко дълго е тънкото черво?

Трудно е да се измери дължината на тънките черва при здрав човек, но според изследователите то варира от 3 до 5 метра. Трите части на тънките черва се различават значително по дължина:

·         Дължината на дванадесетопръстника е около 20-25 сантиметра.

·         Йеюнумът е с дължина около 240 сантиметра.

·         Дължината на илеума е около 300 сантиметра.

Какво представлява дебелото черво?

Дебелото черво, има по-голям диаметър от тънкото черво. Основната функция на дебелото черво е да абсорбира течности, електролити и витамини и след това да образува и придвижва изпражненията към ректума за елиминиране.

Състои се от четири отделни части:

1.       Цекум: известен също като илеоцекална връзка, тази част се свързва с червата. Цекумът помага за абсорбирането на вода и останалите соли.

2.       Дебело черво: Дебелото черво, най-дългата част от дебелото черво, е сегментирана част, която абсорбира повече вода и електролити.

3.       Ректум: Ректумът е мястото, където се натрупват фекални вещества след храносмилането.

4.       Анален канал: Анусът е последната част от дебелото черво, която помага на човек да има движения на червата.

Започнете деня си с 4 прости навика за здрави черва

Колко дълго е дебелото черво?

Както при тънките черва, общата дължина на дебелото черво варира от човек на човек. По-тежките хора, младите възрастни и възрастните мъже са склонни да имат по-дълги черва. За повечето хора дължината му е около 150 сантиметра.

Дължината на сляпото черво е около 6 сантиметра. Ректумът е дълъг около 20 сантиметра, а анусът, най-малката част от дебелото черво, е дълъг около 2,5 сантиметра.

Дължината на червата може да варира значително между отделните индивиди. Изследванията показват, че общата дължина на тънките и дебелите черва е най-малко 450 сантиметра. Дължината на тънките черва може да бъде около 270–490 сантиметра, а дължината на дебелото черво може да бъде около 150 сантиметра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...