Започнете деня си с 4 прости навика за здрави черва

34808
Започнете деня си с 4 прости навика за здрави черва
Снимка: iStock/Guliver

Значение на здравето на червата

Здравето на червата може да засегне всичко от имунната ви система до психичното ви здраве. Вашият микробиом, който е оживена общност от добри бактерии в храносмилателната ви система, работи усилено, за да разгради храната и да ви поддържа здрави.

Много експерти признават, че има още много да се учи за здравето на червата, но въпреки това има някои прости сутрешни навици, които можете да приложите, за да започнете деня си. От друга страна, дисбалансираната чревна микробиома може да доведе до проблеми като храносмилателни проблеми, отслабен имунитет и по-висока честота на някои заболявания.

Сутрешни навици за оптимално здраве на червата

Хидратирайте се добре преди кофеина

Най-простият навик, който предлага максимално въздействие върху здравето на червата, е да започнете деня си с чаша обикновена вода. Водата не само пренася хранителните вещества и отпадъчните продукти в тялото, водата всъщност допринася за микробиома на червата. Всъщност проучване от 2022 г. установи, че източникът на вода, бутилирана, чешмяна или филтрирана вода може да повлияе на вариациите, както и на разнообразието на чревния микробиом.

Ако ви е трудно да пиете достатъчно вода, помислете дали да не държите на работното си място бутилка вода за многократна употреба със сламка. Наличието на визуален знак на бутилката и лесен достъп до сламка прави голяма разлика в това колко пиете всеки ден.

Всички се събуждаме леко дехидратирани след липса на вода в продължение на 5-10 часа, така че даването на тласък на хидратация на тялото ви е от съществено значение. Поддържането на хидратация помага за подобряване на движението на червата и може да сведе до минимум подуването на корема, газовете и да облекчи запека.

Пиенето на вода преди кафето ви носи големи бонус точки за здравето на червата. Кофеинът може да бъде полезен за здравето на червата чрез стимулиране на храносмилането. Въпреки това, повече не е непременно по-добро. Твърде много кофеин може да раздразни чревната лигавица. Ако сутрешното ви кафе е твърде много, помислете за алтернативи с ниско съдържание на кофеин, като чай или зелен чай, за да поддържате здравето на червата си.

Изберете да започнете деня си с балансирана закуска

Закуската все още е най-важното ядене за деня и е чудесен начин да дадете тласък на здравето на червата си. Изберете разнообразие от плодове или зеленчуци на закуска, които са с високо съдържание на подхранващи фибри за вашите чревни бактерии. Добрите чревни бактерии във вашия микробиом ядат фибри и ги използват като източник на гориво, за да растат и да създават повече от добрите момчета.

Най-добрият начин да подобрите здравето на червата е да ядете разнообразни растителни храни. Започнете деня си със закуска от овесени ядки, гарнирани със смес от плодове, ядки и семена. Това ще нахрани вашите чревни бактерии с някои от над 30-те седмични растения, необходими, за да сте здрави и щастливи.

Тези храни са пагубни за червата, спрете да ги ядете

Фибрите в растителните храни, известни също като пребиотици, подхранват полезните бактерии в червата ви, насърчавайки здравословен чревен микробиом. Богатата на фибри закуска помага за регулиране на нивата на кръвната захар, намалявайки риска от скокове и поддържайки стабилни енергийни нива през цялата сутрин. Това може да повлияе положително на цялостното здраве и настроение, както и да допринесе за здравата връзка между червата и мозъка.

Облекчаването на стреса сутрин е полезно за червата

Ако някога сте изпитвали стомашно разстройство от нерви, значи сте изпитали от първа ръка връзката между червата и мозъка. Стресът има пряко влияние върху здравето на червата ни и се влияе от вагусния нерв, който преминава от мозъка ни към храносмилателния ни тракт.

Ако вдигате телефона си първо сутрин, може да допринасяте за повишен стрес.

Отнасяйте се с внимание към сутрешната си рутина, за да се подготвите за предстоящия ден с ниско напрежение, което ще ви помогне да запазите червата здрави през целия ден. Това може да включва медитация, кратка йога сесия, водене на дневник или отпиване на чаша чай или вода, докато слушате птиците.

Или казано с други думи, стресът сутрин може да попречи на ежедневното ви движение на червата.

Лекар: Този вкусен летен плод нормализира кръвното и чисти червата, яжте го всеки ден

Започнете деня си с леко движение

Прост навик за насърчаване на здравето на червата е да започнете деня с физическа активност. Независимо дали става въпрос за обикновена разходка или тренировка с тежести, изследванията показват, че движението може да помогне за подобряване на разнообразието на чревната микробиота и да насърчи растежа на полезните бактерии.

Ако не сте сутрешен човек, не е нужно да правите нищо напрягащо, за да извлечете ползите за здравето от сутрешното движение. Помислете за леко движение като йога, разтягане или разходка.

Източник: https://www.wellandgood.com/morning-habits-gut-health

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com