Каква е причината мечките да спят зимен сън?

7684
Каква е причината мечките да спят зимен сън?
Снимка: iStock

Колкото повече информация имате относно мечките, местообитанията им, начина им на живот, хранене, навици и език на тялото, толкова по-малка е опасността да попаднете в рискова ситуация и животът и здравето ви да бъдат застрашени при среща с мечка. Всъщност мечките се страхуват не по-малко от хората и всячески се стремят да избегнат срещи с тях, което обяснява защо опитните планинари ви съветват да се движите в планините на групи и да вдигате шум, а не да пазите тишина.

Шумът помага мечките, а и другите диви животни, да чуят приближаването на хората и да се оттеглят от пътя им. Ако не ви чуят и ги изненадате, поведението им е непредсказуемо особено ако имат малки, а това поставя живота ви в риск, тъй като теглото, скоростта, с която се движи мечката, и умението ѝ да се катери по дърветата правят бягството на човека трудно.

Къде има най-много мечки в България?

Защо мечките спят зимен сън?

Сред най-често задаваните въпроси са и през кои месеци мечките спят зимен сън и пропускат ли го, ако зимата е мека и топла, без сняг. Специалистите отговарят, че зимният сън на мечките не продължава през цялата зима и не е непрекъснат. По време на този зимен сън те не се нуждаят от вода и храна, забавя се до минимум метаболизмът им и така съумяват да преживеят до пролетта и появата на храна.

Зимният сън на мечките обаче не е без прекъсване и те могат да се събудят, както и да напускат бърлогата си, особено когато бърлогата им бъде наводнена или силно повредена. Времето също играе роля. Колкото по-топло е, толкова по-голяма е вероятността все пак да срещнете тромавия горски обитател в гората, макар да е зимен месец и да сте предприели похода уверени, че мечките спят зимен сън. Изследователите на мечките отбелязват, че те по-рядко спят, когато е топла зимата и има достатъчно храна, както и че се пробуждат, за да променят положението на тялото си и да запазят по-добре топлината.

Знаете ли къде може да срещнете мечки в България?

Мечките се нуждаят от зимния сън, за да останат здрави и да не страдат от свръхтегло. Ето защо в много зоологически градини за мечките се определя специално място за зимния им сън и на него се гледа като на задължително условие, което следва да бъде предоставено на мечките.

Промени в организма на мечките по време на сън

Мечките са разработили уникални адаптивни стратегии, за да оцелеят толкова дълго без храна и вода по време на зимния си сън. Те понижават телесната си температура с 8-12 градуса и разграждат мастните запаси за енергия. Използват се и някои протеини, но до голяма степен запазват мускулната си маса и по този начин не стават значително по-слаби по време на и след зимен сън. Тоест пролетната мечка, която срещате, няма да е слаба и немощна и също следва да сте внимателни с нея и да избягвате срещата и конфликта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com