Каква е разликата между чугун и стомана?

30344
Каква е разликата между чугун и стомана?
Снимка: Getty Images/Guliver

Знаете ли, че чугунът и стоманата са сплави, съдържащи желязо и въглерод? И че въпреки на пръв поглед еднаквия си състав те се различават по своите свойства? Ако се чудите защо ви е необходимо да се запознаете с разликата между чугун и стомана ще ви посочим поне 2 причини – обща култура и непредсказуемост на съдбата, която може някога да ви срещне със ситуация, в която подобно знание да се окаже от ключово значение. Животът е невероятен учител и винаги ни изненадва, така че отделете 2 минутки и научете каква е разликата между чугун и стомана.

Каква е разликата между чугун и стомана?

И чугунът, и стоманата имат промишлена стойност и намират приложение в редица сфери от живота. Те са сплави, които основно съдържат желязо и въглерод, но въпреки това се отличават една от друга по свойствата си. Основната разлика между чугун и стомана удивително е свързана с тяхната прилика – съставът и наличието на въглерод, който обаче при чугуна е в много високо процентно съдържание, а при стоманата количеството на въглерод се контролира и е по-ниско.

Може ли да използвате чугунен тиган върху стъклокерамичен котлон

Какво е стомана?

По дефиниция стоманата е сплав от желязо и въглерод, който е в процентно съдържание от 0,025% до 2,14%. Колкото по-малко въглерод съдържа дадена стомана, толкова повече се доближава като свойства до желязото – твърдостта и якостта намаляват с намаляване на процентното съдържание на въглерода. Възможността за масово производство на стомана дължим на Хенри Бесемер, който изобретява през 1856 г. ефективен и продуктивен начин за това производство.

Стоманата е с важно значение за промишлеността, стопанския живот, транспорта, строителството и други сфери и намира приложение в производството на лагери, инструменти, метални конструкции за строителството, вагони, релси и други за железопътния транспорт, автомобили, уреди за бита и т.н. Здрава, издръжлива, с възможност за промяна и целенасочено модифициране на свойствата ѝ според нуждите с добавянето на легиращи елементи като хром, бром, титан, никел и други, стоманата е една от ключовите за човечеството сплави днес с важно стопанско значение. Стоманата държи и челни позиции по производство и употреба в световен мащаб.

Какво е чугун?

Чугунът всъщност е стомана, при която обаче процентното съдържание на въглерод надхвърля 2.14% и обикновено варира от 2.14 до 6.67%. Стомана с високо съдържание на въглерод се нарича именно чугун. Разликите в съдържанието на въглерод обуславят и разликите в свойствата на чугуна от тези на стоманата. Чугунът, подобно на стоманата, е различни видове – сив, бял, легиран, модифициран, който е получен чрез добавки, целящи да окажат благоприятно влияние върху графитизацията и механичните свойства на метала. По определение чугунът е вид желязо с голям процент съдържание на въглерод, силиций и манган, което може да се лее и не е ковко.

Почистване на зверски загоряла тенджера от неръждаема стомана

Други разлики между стомана и чугун

 Освен ключовата разлика между стомана и чугун, която вече споменахме, може да посочим и други, производни и произтичащи от нея.

- Разликата между чугун и стомана, която е свързана с по-високо съдържание на въглерод обуславя и по-ниска температура на топене, по-голямата крехкост и по-добрите възможности за отливане на чугуна в сравнение със стоманата.

- Обикновено чугунът съдържа и повече фосфор и сяра отколкото стоманите – разлика, която влияе на свойствата на чугуна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com