Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое мезе за бяло вино подчертава най-добре аромата му - направете празник за вашия вкус!

08 януари 2023, 18:33 часа

Широко разпространен е митът, че рибните ястия трябва да се сервират с бяло вино. Това обаче е ограничено виждане към тази напитка, сред която се срещат както леки минерални вина, така и по-плътни, отлежали в дъбови бъчви - да не говорим за полусладките и сладки варианти. С две думи – за всяко бяло вино си има подходящо мезе!

Совиньон блан със севиче

„Севиче“ е ресторантско ястие от ситно нарязана прясна риба с различни маринати, подправки и сосове. Неговата родина е Перу. Тук готвачът може да прояви въображение, затова си струва да заложите на универсален сорт вино: совиньон блан. То е подходящо за най-различни видове кухни.

Каква е разликата между бялото и червеното вино?

Мускаде със стриди

Произходът на това вино е от долината на Лоара. Има минерален вкус и добра киселинност. Известно е като идеален и сравнително евтин компаньон за стриди. Основната характеристика на мускадето е отлежаване върху утайката, което му придава леко сладки нотки – те перфектно подчертават сладостта в послевкуса на стридите. Впрочем, ако не разполагате със стриди, успешно може да бъдат заменени с миди.

Шампанско с профитроли

Не е задължително белите вина да са неподвижни. Те може да бъдат и искрящи - с пищна пяна и тънка нишка от перлички, или пък с едва доловимо газиране. Всяко ястие на основата на сладкиши ще бъде идеално подходящо за тази напитка.

А профитролите са неголеми топчета от варено тесто с плънка. Може да се приготвят пикантни с бяло месо, хайвер или гъби като пълнеж. Но съществуват и многобройни сладки разновидности.

Шардоне с пържено сирене

Пърженото сирене е универсално мезе, което се съчетава най-добре с доста твърдо шардоне. След отлежаване в дъбова бъчва този сорт придобива кремообразни нотки, които перфектно поддържат вкуса на сиренето. Не забравяйте, че за тази ароматна ярка напитка трябва да изберете леко сладък сорт сирене – например, едамер или чедър.

Бяло или червено вино – кое е по-полезно

Ризлинг с пролетни рулца

Популярен в Австрия и Германия, сортът ризлинг е изключително гъвкав в уханията си. По желание на винопроизводителя и в зависимост от времето за прибиране на реколтата, ризлингът може да бъде както сух, така и полусух и полусладък, което го е превърнало в незаменим партньор на азиатската кухня с нейните интензивни вкусове. „Пролетните рулца“ са типично азиатско ястие – тънка оризова питка, увита около пълнеж: гъби, месо, риба, морски дарове, юфка.

Вионие с тайландско пиле

Тайландското пиле е известно не само в Тайланд, но и в цяла Азия. Бялото пилешко месо се пържи със сладки сосове, кокос, джинджифил, люти подправки, оризово брашно. Това придава интензивен пикантно-сладък вкус на ястието, съчетан с доста плътното месо – което изисква ярко и плътно вино, например „вионие“. Това е ароматен френски сорт, произхождащ от долината на Рона, нещо средно между ризлинг и шардоне. Едно от най-популярните сухи вина в този регион, известно със своя щедър и изискан вкус, е „Кондрио“. Плодовият му букет е изпълнен с ярките ухания на праскова, плодовете „личи“, теменужки, бели лилии, подправки.

Учени откриха неочакван страничен ефект от консумацията на бяло вино

Сотерн с гъши дроб

„Фоа гра“ е френски деликатес - тлъст патешки или гъши дроб, обикновено във формата на пастет. Деликатният, плътен и сладникав вкус и обгръщащата текстура на ястието изискват специални вина. Тук сухите сортове вече не са подходящи – перфектната комбинация е с виното „сотерн“. Това е елитно сладко вино от едноименния регион в Бордо. Но има проблем: в Сотерн вината се правят от ботритизирано, т. е. засегнато от благородна плесен, грозде. Това производство обаче е много трудоемко и виното не се произвежда всяка година. Затова, ако не можете да съчетаете гъши дроб със сотерн, помислете за полусладки версии на вина, направени от ароматни сортове като мускат или гевюрц-траминер.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес