Каква е разликата между милиция и полиция?

8398
Каква е разликата между милиция и полиция?
Снимка: iStock/Guliver

Каква е разликата?

Милицията е система от държавни изпълнителни органи, предназначени да защитават живота, здравето, правата и свободите на гражданите, собствеността, интересите на обществото и държавата от престъпни и други незаконни посегателства, а полицията осигурява лична охрана, опазване на обществения ред, предотвратяване и пресичане на престъпления и административни нарушения и др.

Милицията е част от структурата на органите на Министерството на вътрешните работи и се подразделя на криминална милиция и милиция за обществена сигурност (местна милиция).

Криминалната полиция осъществява профилактиката, пресичането и разкриването на престъпления, организира и извършва издирването на лица, укриващи се от органите на дознанието, следствието, съда и др.

На полицията е забранено да прибягва до изтезания, насилие, други форми на жестоко или унизително отношение. Всяко ограничаване на правата и свободите на гражданите е допустимо само на основанията и по начина, предвидени от закона.

Полицейският служител, преди да ограничи дадено лице в правата и свободите, е длъжен да му обясни защо се прави това.

Полицията трябва да докладва за задържането на гражданин на неговите роднини (и в случай на задържане на непълнолетни - непременно), на мястото на работа или обучение, при необходимост да вземе мерки за оказване на първа помощ, както и да отстрани опасността за здравето на лишените от свобода. Включва дежурни звена, звена на патрулната служба, държавната автомобилна инспекция, групи съоръжения по договори, районни полицейски инспектори и други звена..

Полицията е длъжна да запознае задържания с документите и материалите по случая.

Полицейските служители имат право да използват физическа сила, включително бойни техники, за пресичане на престъпления и административни нарушения, за задържане на лица, които са ги извършили.

Полицията е система от специални органи за опазване на обществения ред и борба с престъпността. Полицията разследва определени видове престъпления. В зависимост от предназначението се разграничават наказателна, патрулна, пътна, данъчна, военна и други видове полиция.

Във всяка държава полицията се занимава основно с поддържането на реда, както и с предотвратяването и разкриването на престъпления. В същото време основната отговорност за поддържането на реда е на държавата. Най-общо казано, полицията има три основни функции: превенция и разследване на престъпления, опазване на обществения ред и оказване на помощ на населението. Полицията работи в тясно сътрудничество с населението. Акцентът е върху превенцията на престъпленията, а не върху тяхното разследване и установяване на причините за извършването им.

Полицията има широки правомощия. Служителите носят белезници, палки или огнестрелни оръжия. Но рядко се стига до използването на оръжие или специално оборудване. Всъщност по-голямата част от работата на полицията изобщо не изисква използването на сила. Когато възникне такава нужда, полицията започва с най-щадящите методи. В същото време те докладват всички случаи на използване на огнестрелно оръжие на своето ръководство.

Полицейските служители преминават редовно специално обучение, където се обучават как да използват сила, както и да разрешават конфликтни ситуации.

Полицията трябва умело да взема тактически решения, да оценява действията си. Напълно законно е полицай да арестува заподозрян и да го отведе в полицейското управление за разпит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com