Каква е разликата между смути и фреш + техните ползи?

22239
Каква е разликата между смути и фреш + техните ползи?
Снимка: iStock/Guliver

Малцина не са наясно какво се нарича "смути" в наши дни, като ето и дефиницията: Смутито представлява гъст тип напитка, в което се включват различни съставки като видове ядки, семена, мляко  и други. Приготвянето се извършва с блендер, подобно на млечен шейк. Няма правила за направа или универсална рецепта за приготвяне на смутита, като има различни възможности за комбинации и импровизации.

Поради тази причина (свобода на подготовка и разнообразие от съставки) смутитата са чудесно допълнение за диетата ви. Но след известно време започвате да се чудите дали има разлика между смутита и фрешове? Накратко казано - смутитата могат да се приготвят чрез пасиране на цели плодове/зеленчуци, освен тях, както вече знаете, в тях може да има и други съставки. Пресните фрешове, от друга страна, са плодов/зеленчуков сок или комбинация от различни плодови/зеленчукови сокове. Без допълнителни съставки.

Ползи от напитката смути

Смути рецептите са с известна популярност във фитнес и здравните среди, защото са бързи, вкусни, лесни за приготвяне и достъпен начин за получаване на разнообразни хранителни вещества от въглехидратите и мазнините, витамините, минералите, фибрите и т.н. Смутитата биват използвани често като опция за бърза закуска. В днешното забързано ежедневие, в което времето за  здравословно хранене все не е достатъчно, за да избегнат вредния тип преработени храни, много хора се обръщат към смутитата, защото вярват, че те са правилният и здравословен избор.

Здравословни смети рецепти

Сега може да ви дадем идеи за вкусни здравословни смути напитки, които можете да опитате у дома. За всички е ясно как се приготвя – нарязвате съставките и пасирате с блендера. Ако консистенцията е твърде гъста за вашия вкус - можете да добавите малко вода и да разбъркате отново. По-долу са съответните им специфични формулировки и продукти.

Смути от нар

Това освежаващо смути за закуска от горски плодове е заредено с витамини и органични киселини. Семената от чиа го правят много засищащо, насищайки тялото с фибри, омега три мастни киселини, калций и други полезни елементи. Една порция съдържа 223 килокалории.

Съставки:

·        Различни горски плодове (сушени или пресни малини, боровинки, боровинки, ягоди) 1 чаша

Смутита за красота и лекота - рецепти!

Сигурни сме, че вече имате план как да станете по-стройни, по-здрави и по-привлекателни до момента, в който можете да вземете от гардер...

·        Сок от нар без захар 1/2 чаша

·        Вода 1/2 чаша

·        семена от чиа 1/2 ст. л.

Изстискайте сока от нар (или използвайте готов). Пригответе плодове (можете да вземете замразени).  Разбивате  всичките съставки в блендера и сервирате в чаши.

Смути от ябълки и банани

Смути от банан и киви гони настинката

В сезона на грипа и настинките е изключително важно храненето ни да е пълноценно. Често пренебрегваме плодовете, въпреки че знаем, че т...

Това пикантно плодово смути е също толкова вкусно, сладко и засищащо като ябълков пай, но няма да натрупате от него излишни килограми. Съставките за коктейл са налични по всяко време на годината, а приготвянето му за закуска ще отнеме броени минути. Една порция съдържа 397 калории.

Съставки:

·        сурови бадеми

·        червена ябълка

·        банан

Не е за вярване, но натуралният СОК може да ни причини това

Натуралните сокове са наистина полезни за нас, но с консумацията им в никакъв случай не бива да се прекалява. Ако смятате, че една чаша...

·        натурално кисело мляко 3/4 чаша

·        обезмаслено мляко 1/2 чаша

·        Канела 1/4 ч.ч

Нарязвате ябълките, бананите и ядките. Поставяте всички съставки в блендера и пасирате.

Избягвайте купуването на готов тип смутита от магазините. Много бързо търговците са разбрали, че има нарастващ интерес към напитката и в много магазини вече може да намерите различни марки смутита и вкусовите комбинации, които  се предлагат. Но конкуренцията е голяма и за да направят своите продукти по-привлекателни, много от производителите допълнително прибавят различни подсладители и оцветители към тях, за да изглеждат по-добре и да имат по-добър вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com