Каква е разликата между сръбската скара и нашата скара?

27854
Каква е разликата между сръбската скара и нашата скара?
Снимка: Getty Images / Guliver

Сръбската кухня се отличава както с изобилието от месо и млечни продукти, така и с богатството на подправки, придаващи уникални вкусове и аромати на ястията, като лютото не е пренебрегнато, напротив, то задължително присъства и придава на сръбските ястия характерен почерк.

Гръцките, турските, унгарските, австрийските и дори родните кулинарни традиции са оказали значимо влияние на сръбската кухня и сръбските специалитети, макар сърбите с присъщата си фантазия да са променили някои ястия и да са ги превърнали в свои специалитети. Така например в Сърбия супите се отличават с голяма гъстота и кисели нотки в сравнение с родните супи. Има разлика и между сръбската скара и нашата, макар да имат и много общи черти, тъй като сръбските местни специалитети са неминуемо повлияни от тези на Балканите.

Ето как лесно да си направите мешана сръбска скара у дома

Разлики между сръбската скара и нашата скара

Характерна за сръбската скара е употребата на люти подправки и на много подправки като цяло. Точните подправки за скарата обаче са тайна, която сръбските майстори пазят ревниво, тъй като в тях се крие част от уникалния вкус на мръвките, които сърбите мятат на скарата.  Ако веднъж опитате традиционната сръбска скара, ще разберете защо в Сърбия почти няма вегетарианци.

Прочутата сръбска скара е истинска съкровищница и с право е считана за една от най-вкусните по целия свят, с много характер и със собствен почерк. Плескавици, ушипци, чебапчици са само малка част от кулинарните изкушения, приготвени на скара, които задължително трябва да опитате, за да се уверите в ненадминатите качества на обичаната сръбска скара. И макар тя да е повлияна и от родната, и от тази на Балканите, има черти, по които ярко се отличава от тях. Нека ги видим.

Как се прави плескавица в Сърбия - ето кое я прави уникална

  • Сръбската скара е пиршество, тя е за да преядете, не за да хапнете. Броят на кебапчетата в една порция например е впечатляващ. Докато у нас е двойка кебапчета или кюфтета, то в Сърбия сервират по 5, като това е малката порция. Но скарата е толкова вкусна, че със сигурност бихте искали допълнително, ако ви сервират две, така че сърбите предвидливо ще ви поднесат пълна чиния, която първо да засити очите ви, а след това и небцето и останалите сетива и ще остане завинаги в сърцето ви, оставяйки ви гладни за още от тази експлозия от подправки.
  • Като споменахме подправки те са една от основните разлики между родната и сръбска скара. Докато у нас за скарата масово се използва сланинка за намазването ѝ, то в Сърбия щедро ръсят месото със зехтин, което придава на мръвката върху скарата уникални вкусове и аромати. Сърбите използват щедро подправки за каймата и далеч не се ограничават до стандартните черен пипер и кимион, които използваме у нас. Чесън, люта чушка, чили, зелени подправки са само малка част от онези, които сърбите използват за овкусяване, а останалите… останалите са тайна на сръбските майстори, до която ако се доберете, сте големи късметлии. Всъщност не е нужно да разгадавате всички тайни, нека останат загадка, достатъчно е само да помните, че най-отличителната разлика между сръбска скара и българска се крие в лютите подправки, които сърбите използват. Дори само те са напълно достатъчни, за да усетите разликата.
  • В Сърбия майсторите на скара минават месото няколко пъти през месомелачката. Те почти не използват готови кайми, а сами си ги приготвят от чисто и прясно месо – значима разлика, нали? Най-важно за кебапчето е месото за каймата и сърбите добре знаят това.
  • В прочутата сръбска скара често ще откриете съставки, които изобщо не са характерни за нашата скара като кашкавала, който сърбите използват за своята плескавица и не само. Гъби, бекон и различни други вкусотии присъстват при каймата в сръбската скара, но никога в нашата. Добре е да се знае и че плескавицата в Сърбия може да се приготвя и в було, като и двете рецепти задължително се правят на жар.
  • Друга разлика между родната скара и сръбската скара можем да отрием в кебапчетата, които в Сърбия се наричат чевапчичи. Те се отличават от родните най-вече по подправките. В Сърбия освен черен пипер и кимион слагат щедро червен лук, червен пипер, както и чесън, който придава характерен и леко лют вкус на кебапчетата.
  • В ущипците, приготвяни в Сърбия, ще откриете не просто кашкавал и бекон, които не са част от съставките за родната скара, но пушен кашкавал и пушен бекон, които придават уникален вкус на това изкушение върху скарата.

Огладняхте ли? Ние да.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com