Каква е тъмната страна на перфекционизма?

2126
Каква е тъмната страна на перфекционизма?
Снимка: iStock/Guliver

Перфекционизмът не винаги е добра черта. Може да бъде както силна, така и слаба черта на характера.

Перфекционистът търси съвършенството и стандартите му към хората и към себе си са много високи - това качество е слабост. Тези сред перфекционистите, които се стремят да избегнат неуспехите на всяка цена, са загрижени за успеха си и много се боят как изглеждат в очите на другите.

Опитите да се постигне тази абсолютна съвършеност пораждат предполагаеми неуспехи, а те генерират негативни емоции. Видно е, че отрицателните страни на това явление са повече от положителните, които могат да бъдат посочени.

1.    Ниска самооценка - тези хора са най-лошите си критици. Най-малката грешка ги кара да бъдат критични към себе си. Те не се учат от грешките си, а се саморазрушават чрез тях, защото имат склонност да се укоряват за всяка грешка.

По тези необичайни симптоми можем да познаем депресията

2.    Високи нива на стрес, бърнаут и тревожност - стремежът всичко да бъде идеално и то от първия път води до преумора. Оттам идва стресът,  бърнаутът и високите нива на тревога. Техен резултат са работохолизмът и депресията.

3.    Проблеми с отношенията с другите - гоненето на перфектното ежедневие се отразява не само на хората, вменили си тази задача, но има отрицателни последици и върху отношенията им с околните. Техните партньори не могат да се почувстват никога достатъчно добри, а това пречи на любовта и подкрепата във всяка връзка.

4.    Пренебрегване на физическото здраве - около 70 % от перфекционистите страдат от безсъние. Сърдечните заболявания, постоянните пристъпи на главоболие, лошото хранене при тези хора оказват влияние върху физическото им здраве.

Тези симптоми са знак за скрита депресия!

5.    Трудно намиране на щастието - всеки перфекционист е фокусиран към недостижимото. Макар че го прикриват зад маската на реални цели, търсенето на съвършенството никога не спира. Те не разбират, че никога няма да получат това, което искат, защото то не съществува. Невъзможността им да пуснат това, което не могат да контролират, е причина за появата на сиви облаци над главата.

6.    Самосъмнението - изкривените сравнения с други хора предизвикват още разочарования у перфекционистите. Те се страхуват да не бъдат възприети като нещо негативно, непрекъснато се боят от провал и страдат от съмнения.

Всички тези терзания създават усещане за липса на изход. Всъщност това не е вярно. Работата с психолог може да помогне на перфекциониста да излезе от омагьосания кръг, като види и други гледни точки, осмисли ги и разбере тяхната целесъобразност. Това ще доведе до промяна в съзнанието, която е всичко, от което той се нуждае.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com