Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

1050
Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?
Снимка: iStock

Най-добрата декорация за дома са естествените растения. Съществува огромно разнообразие от такива - екзотични растения, цветя с ярки цветове и интересни форми. Не всеки, обаче, може да отглежда растения. Някои от тях изискват специфични и постоянни грижи, които ако не са достатъчни, цветята загиват. Съществуват някои атрактивни растения, които не са много претенциозни и дори любителите цветари могат да се справят с тях.

Ето кои са сред най-често отглежданите домашни растения у дома.

Спатифилум
Наричано още “женско щастие”, това растение е най-ефективното “оръжие” за пречистване на въздуха. Спатифилумът премахва вредните химикали от въздуха, включително тези, отделяни от мебели, облицовки или уреди. Може да пречисти въздуха в средно голяма стая от 15 кв. м.

Произхожда от Южно Мексико, което означава, че обича много водата и трябва често да се полива. Не понася течението. През зимата иска ярка светлина, а през лятото - шарена сянка. Цветето цъфти от март до септември. При благоприятни условия може да цъфти дори през зимата. Спатифилумът е сравнително непретенциозно растение. Листата трябва да се поставят на светло място, но не директно на слънце. През лятото поливайте 3-4 пъти седмично, а през зимата -1-2 пъти. Добре е да поръсвате редовно цветовете  и листата с вода.

ТОП 5 стайни растения за вашия дом

Дяволски бръшлян
Това симпатично пълзящо растение носи името дяволски бръшлян, защото не може да бъде убито, дори когато е отглеждано на тъмно. Растението не цъфти заради генетично увреждане, но въпреки това широко се използва за декорирането на търговски центрове, офиси и други обществени места, защото има привлекателни листа, а не изисква много грижи.

Сансевиера
Сансевиерата е декоративно растение с ефектни листа, изпъстрени в тъмни и светли зелени нюанси. Наричат я още индийски меч, змийско цвете, езикът на свекървата поради интересните и специфични заострени мечовидни листа. Сансевиерата е ефектно растение, но и много лесна за отглеждане. Не е претенциозна към мястото, където я поставяме, но е добре да избягваме пряка слънчева светлина.

Алое вера
Египтяните го наричат растението на безсмъртието. От векове се използва за лечебни и козметични цели. Плътните листа на алое верата съдържат прозрачен гел, който се използва за лечение и козметични цели. Лекува рани, изгаряния, кожни инфекции и кожни заболявания.

Филодендрон
Това сърцелистно растение е изключително издръжливо, затова често се отглежда в домашни условия. Филодендронът е красив на външен вид и лесно се адаптира към по-мрачните места в дома. Обича слаба до силна интензивност на светлината. Може да достигне на височина до 2-2,5 м. Трябва да се внимава с това растение, защото всичките му части са отровни и могат да доведат да раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълне или сдъвче от малки деца или домашни любимци.

Хлорофитум
Известно още като зелена лилия, това растение се среща в няколко разновидности по отношение на цвета на листата - от изцяло зелени, до обагрени с кремаво или бяло. Подходящо е за отглеждане във висящи саксии или кошнички, тъй като образува множество висящи разклонения. Предпочита средна до силна интензивност на светлината и равномерно влажна почва в саксията. Достига до 30 см височина и 60 см ширина. 

Най-подходящи стайни растения за ЗИМАТА и правилна грижа

Фикус
Класическо домашно растение, изключително популярно в българските домове до преди няколко десетилетия. Известно е още като “каучуково” растение заради лепкавия млечнобял сок, който изпуска при нараняване на листата. Достига височината на дърво, но е препоръчително да се поддържа на по-малка височина с правилно подрязване. Предпочита от средна до силна интензивност на светлината. Поливайте, след като повърхността на почвата изсъхне. Внимавайте с млечнобелия сок, който може да причини раздразнения при хора с чувствителна кожа.

Сингониум
Растението има много разновидности, които се различават по цвета и формата на листата. Младите растения формират купчинки на височина около 30 см, но стеблата започват да се увиват и да растат на височина, когато растението порасне. Предпочита слаба до средна интензивност на светлината и равномерно влажна почва. Достига до 1 м височина и ширина. Избягвайте да отглеждате това растение, ако у дома имате малки деца или домашни любимци, защото всичките му части са отровни и могат да причинят раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com