Какви жени предпочитат мъжете?

14836
Какви жени предпочитат мъжете?
Снимка: iStock/Guliver

При избора на партньорка за дълготрайни и сериозни отношения мъжете днес обръщат внимание на интелекта, а не на външността и възрастта на жената, са изяснили международна група учени.

Психолозите от Инсбрукския университет (Австрия) и Сверозападния университет (САЩ) са анализирали големи изследвания от миналите десетилетия, посветени на критериите по избор на полов партньор в страни с различна култура.

Едно време мъжете искали да виждат до себе си млада и привлекателна жена – тези качества демонстрират здраве и фертилност. Днес ситуацията се е променила – външните данни са отстъпили място на интелекта. Според учените мъжете днес назовават ума като главен критерий в избора на бъдеща жена, а на красотата обръщат внимание при търсене на партньорка за кратка връзка.

Психолозите отбелязват, че данните са валидни за европейските страни и САЩ, докато в държави с традиционно патриархален начин на живот – такива като Турция, например – привлекателността на жената се цени повече от интелекта.

Какво е бъдещето на вашата връзка?

Американски психолози установиха закономерности на това, как готовността за обвързване в брак се променя с развитието на отношенията. ...

По думите на учените прогресивните възгледи за равенство между половете, приети в съвременната европейска култура, са променили отношението към половите роли. Ако преди жените очакваха от мъжете пълна материална подкрепа, а от тях се изискваше да се занимават с децата и къщата, то днес те могат да печелят не по-зле от своите съпрузи.

"Умната жена може да постигне много, да получи добро образование, кариерни перспективи и да умножи благосъстоянието на семейството. За съвременните мъже това е важно, те са готови и да споделят задълженията по дома със своята половинка", разказва Елис Игли, професор от Северозападния университет.

Околната среда и социокултурните норми променят съвременните представи за идеалното семейство, отбелязват авторите на статията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com