Какво е дала България на света?

12480
Какво е дала България на света?
Снимка: iStock/Guliver

Като българи, всеки от нас трябва да знае какво е дала България на света. Познавайки миналото и знаейки това, което страната ни е дала на света - ще можем да се гордеем с това, което сме.

Какво е дала България на света?

1. България е сред малкото държави в Европа, които през годините си на съществуването, не е променяла името си нито веднъж!

2. Най-старото златно съкровище в света е намерено в България. Става дума за Варненското. Това съкровище датира от преди 5 хил г. пр. Хр. Това е и най-старо обработено технологично злато в цяла Европа.

3. Родината ни България се намира на трето място по археологически обекти и забележителности след Италия и Гърция в Европа.

4. Армията на България е единствена в света, която не е губила нито веднъж своя флаг, въпреки че е участвала в множество големи войни.

5. България спасява Европа. Годината е 716, когато под ръководство на Хан Тервел, българите стопират арабското нашествие точно пред портите на Константинопол. Две години в жизненоважната битка българската кавалерия взема превес над 60 хил. арабска армия. От този ден Тервел е наречен "Спасителя на Европа".

Какво трябва да знаем за България? Топ 10 интересни факта.

6. По време на Балканската война през 16 октомври 1912 г. е направено първото самолетно бомбардиране от български въздушни сили.

7. През 30 октомври 1912 г. първата жена участвала в боен полет е Райна Касабова.

8. Българите пишат първи на кирилицата още щом е създадена. Това се случва през 9 век. Към днешна дата около 300 млн. души по света използват кирилица.

9. Още щом влиза в Европейския съюз България (1 януари 2007 г.) кирилицата е трета азбука, наред с латиницата и гръцката азбука, официално призната сред участниците.

10. Българска патриаршия е призната автокефална от Цариградската патриаршия. Годината е 927 г.. Това поставя Българската православна църква като най-старата славянска автокефална православна църква в света.

11. Българин е създателят на първият компютър. Това съвременно дело е на Джон Атанасов и е създадено в периода между 1939 и 1942 г.

12. Първият ръчен цифров часовник е създаден от българин на име Петър Петров.

13.  Най-умната жена е българка. Тя се казва Даниела Симидчиева от Благоевград. Нейният коефициент за интелигентност е 192 от 200 възможни. Това я нарежда номер едно в световен мащаб и дори я поставя пред интелекта на Айнщайн.

Черни факти за живота в България

14. Първият спортист, кечист и борец е Никола Петров. Той прославил името на страната ни, като станал световен и европейски шампион по борба. Спечелил и шампион на Америка. Не случайно е обявен е за най-силния на  Земята през 19 век. В цялата му кариера има само 35 загуби.

15. Дан Колов е друг кечист и борец, който прославя страната ни по целия свят. Още в ранна детска възраст (на 7 години), когато татко му почива. Първоначално той е овчар, за да се прехранва. След това на 13 години заминава за Будапеща и там работи като градинар. С борба започва да се занимава по-късно. През цялата си кариера има 1500 официални и 500 неофициални мача. От тях загубите му са едва 72. Три пъти е европейски шампион и два пъти спечелва диaмантения пояс. И днес е легенда в историята на бойните изкуства и често е наричан най-великия борец на всички времена.

16. Стефка Костадинова - няма как класацията ни да мине без нейните велики дела. Нашата лекоатлетка е с пет световни титли на закрито, две световни на открито и една европейска на открито и още четири в зала. Стефка е носителка на Световната купа, олимпийски шампион в Атланта и на Олимпиадата в Сеул е сребърен медалист. По време на Световното първенство по лека атлетика, датата е 30 август 1987 г., тя поставя Световен рекорд в скок на височина със забележителните 209 см. Този рекорд и до днес не е подобрен.

17. Известното на всички ни розово българско масло се ползва за създаване на някои от най-известните, маркови и скъпи парфюми. Знаете ли, че от 1000 розови цвята се създава само един грам розово масло. Вече  може да разберете защо е и толкова скъпо на пазара.

18. Няма две мнения по въпроса защо българското кисело мляко е признато за най-доброто по света. Това е в резултат на уникалната и неподправена бактерия Лактобацилус булгарикус, която се среща само у нас.

19. "Излел е делю хайдутин" е първата българската народна песен, която звучи на борда на американска совалка на име "Voyager I". Тя е част от проект, свързан с осъществяване на контакт с извънземна цивилизация и пътува на совалката, редом с най-великите творби на Моцарт и Бах.

Е, скъпи читатели, след като знаете толкова много неща, питате ли се все още с какво да се гордеем, че сме българи и какво е дала България на света?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com