Какво е "Газлайтинг"?

3692
Какво е "Газлайтинг"?
Снимка: iStock

„Gaslighting“ е сложна и коварна техника за измама и психологическа манипулация, обикновено практикувана от един измамник или „gaslighter“ върху една жертва за продължителен период от време. Неговият ефект е постепенно да подкопае доверието на жертвата в способността му да разграничава истината от лъжата, правилното от грешното или реалността от външния вид, като по този начин го прави патологично зависим в мисленето или чувствата си от газлайтинга.

Като част от процеса, самочувствието на жертвата е сериозно увредено и той става допълнително зависим от газлайтинг за емоционална подкрепа и валидиране. В някои случаи планираният (и постигнат) резултат е жертвата да бъде ограбена от здравия й разум. Феноменът е засвидетелстван в клиничната литература като форма на нарцистично насилие, при което екстремният нарцисист се опитва да задоволи своята патологична нужда от постоянно утвърждаване и уважение (от „нарцистично предлагане“), като превръща уязвимите хора в интелектуални и емоционални роби, които той парадоксално презира. Тъй като самият газлайтър е типично психически разстроен, той често не е напълно наясно какво прави или защо го прави.

10 особености в поведението на нарцисистите

Терминът произлиза от заглавието на британска сценична пиеса от 1938 г., Gas Light, която впоследствие е продуцирана като филм, Gaslight, в Обединеното кралство (1940) и Съединените щати (1944). Тези драми ярко, макар и малко опростено, описват някои от основните елементи на техниката. Те могат да включват: опит да се убеди жертвата в истината за нещо интуитивно странно или възмутително чрез настоятелно настояване за това или чрез събиране на повърхностни доказателства; категорично отричане, че човек е казал или направил нещо, което очевидно е казал или направил; отхвърляне на противоположните възприятия или чувства на жертвата като невалидни или патологични; поставяне под съмнение на знанията и оспорване на мотивите на лица, които противоречат на гледната точка на газлайтъра; постепенно изолиране на жертвата от независими източници на информация и валидиране, включително други хора; и манипулиране на физическата среда, за да насърчи жертвата да се съмнява в истинността на своите спомени или възприятия.

В пиесата и във филмите например измамен съпруг довежда жена си почти до лудост, като я убеждава, че е клептоманка и че само си е представяла звуците на тавана и затъмняването на газовите лампи в къщата им, които всъщност са били резултатът от неговото търсене на изчезналите бижута на леля й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com