Какво е значението на жълтите павета в София?

4350
Какво е значението на жълтите павета в София?
Снимка: БГНЕС

“Аз съм от жълтите павета” означава, че си от центъра на столицата, имаш потекло, родословие, съответно си “истински софиянец”. Да се разхождаш по “жълтите павета” означава да си в самия център на столичния град, в епицентъра на всичко важно, което се случва в страната.

Кога се появяват жълтите павета?

Когато София става столица на България. Идеята София да стане столица на новата държава е на проф. Марин Дринов. Той представя убедителни доводи при обсъждането на въпроса за столицата, които се възприемат от княз Дондуков-Корсаков и другите руски управители.

Преобразяване на София - от ориенталски град към европейска столица

На 3 април 1879 г. София е обявена за столица на България от Учредителното народно събрание. Започва промяна на облика й. Извършват се регулационни и благоустройствени дейности и само след около 3 десетилетия младата столица е напълно преобразена. Градът е електрифициран, през 1901 г. тръгва първият трамвай, увеличава се броят на телефонните абонати. От чужбина се завръщат първите българи-архитекти, които са получили академичното си образование във Виена, Прага и други европейски градове.

Кога се поставят жълтите павета?

През първото десетилетие на 20-ти век. По същото време в столицата се появяват емблематични за града сгради, които и днес са сред архитектурните шедьоври на столицата:

Народен театър - 1906 г
Военен клуб - 1907 г.
Халите - 1011 г.
Централната баня - 1913 г.
храм “Александър Невски” - 1904-1912 г.

За първи път въпросът за паважната настилка на централните софийски улици и площади се обсъжда на заседание на Общинския съвет през 1906 г. Кметът Мартин Тодоров предлага три варианта за настилка - каменна, керамична и асфалтова. След обсъждането се назначават две комисии от специалисти, които започват проучване на въпроса.

Двете комисии доказват предимствата на жълтите павета, но те са много скъпи и поради тази причина общината се насочва към каменните блокчета от сиенит, който се добива в каменните кариери на Витоша, собственост на общината. Въпреки това, Мартин Тодоров не се отказва от керамичния паваж.

За реализация на настилката кметът Мартин Тодоров сключва външен заем в размер на 35 милиона златни лева с немски банки. Провежда се търг, който се печели от “Българското индустриално керамическо дружество Изида”. Фабриките на дружеството се намират на гара Новоселци. То е създадено с протекцията на Стефан Стамболов, чиято политика към индустриалното развитие на България е подчертано протекционистка към местната промишленост.

Тайната за вноса на жълтите павета

Предприемачът има задължението да бъде вносител, изпълнител и да представлява производителя. Оттук започва една неофициална тайна по вноса на жълтите павета, които в техническата документация се записват като керамични павета или настилка. В България не е усвоена направата на керамични павета, ангажирано е специализирано предприятие в Австро-Унгария.
Едва през 1960 г. инж. Ст. Симеонов разкрива “тайната”: жълтите павета се произвеждат от варовика “мергел”, известен в Унгария под името “марга” и се намира в мина край Будапеща. Изкопният мергел се стрива на прах, формува се и се изпича в специални пещи при температура 1300 градуса. 

Съгласно поемните условия, транспортирането на керамичните павета е за сметка на “Изида”, а митническите такси - за сметка на Унгарското дружество. Архивните документи разказват детайли по технологията на полагането на паветата - размера на блокчетата (0,08 м, 0,21 м, 0,10 м), състава на бетоновия слой, неговата дебелина - 10 см, подреждането в диагонал по оста на улицата, а в краищата се употребяват петоъгълни блокчета.

Пътят към Атлантида. На дъното на Тихия океан се появиха "жълти павета" (ВИДЕО)

Контрол за първокласно качество

По време на полагането на жълтите павета, Общината осъществява постоянен контрол. Кметът назначава комисия от специалисти за привременно приемане на извършеното досега от предприемача.

През 1907 и 1908 г. са постлани общо с керамичен паваж около 60 хил. кв.м.    
Днес жълтите павета, които съществуват вече над 110 години, се съхраняват от общината. В някои участъци се заменят с друг вид настилка.
До момента в България не се е намерила фирма, която да може да произведе жълти керамични блокчета с такава устойчивост и цвят.   

Дълго време сред софиянци е особено популярна легендата, че жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд. Това не е вярно. Според документите и фактите те са внос от Австро-Унгария по инициатива на кмета на София Мартин Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com