Какво искат феминистките и кои са те?

519
Какво искат феминистките и кои са те?
Снимка: Getty Images/Guliver

Феминистките са третирани по различен начин: някои ги смятат за истински спасителки на женския вид, други - за психически нестабилни мразещи мъжете. Кои са те в действителност и каква идеология е феминизмът с прости думи - разберете сега.

Какво искат феминистките?

1. Да се изравни нивото на заплащане на жените и мъжете: у нас заплатите на мъжете са средно с 30 % по-високи от тези на жените (често на една и съща длъжност).

2. Да се постигне възможност за изграждане на кариера на равна основа с мъжете. Жените все още имат "стъклен таван" - те често не могат да пробият на високи позиции, докато мъжете нямат пречки в това отношение.

3. Да постигнат равномерно разпределение на семейните отговорности. Жените често работят втора смяна: след официалния работен ден те трябва сами да изтеглят цялото домакинство.

"Феминизъм" бе определена за дума на 2017 г.

4. Освобождаване на обществото от сексуалната обективизация - когато жената се възприема не като личност със собствен характер, чувства, способности, постижения, а само като сексуален обект за задоволяване на нечии чужди желания.

5. Да се даде на жените контрол над телата им, да избират с кого да спят и да имат право да решават дали да имат деца или не. Феминистка не е равно на бездетна: тя иска да може да избира дали да бъде майка или не, да се омъжи или не - без задължителни схеми.

6. Коригиране на нереалистичните стандарти за красота. Много жени трудно приемат телата си, комплексирани са, а мъжете наливат дърва в този огън на самоизяждане, манипулират партньорките си, убеждавайки ги, че не отговарят на идеала: твърде дебели, твърде стари, твърде нетрадиционни. Но жената не е обект, чиято функция е да се харесва и да се харесва, тя може да бъде всичко и да остане красива в своята индивидуалност.

7. Намаляване на разпространението на насилието. По данни на СЗО всяка трета жена в света е преживяла физическо или сексуално насилие от страна на партньора си или друго лице. Но освен насилието, в семействата са разпространени психологическият натиск и финансовото потисничество. Много жени се страхуват да говорят открито за случващото се, опасявайки се от осъждане, "обвинение в жертва" или влошаване на ситуацията.

„Жените са върхът!“ или теориите на модерния феминизъм

8. Укрепване на физическите и емоционалните граници. За съжаление, днес тормозът, вербален или физически, също е много разпространен по света, включително на работното място.

Някои феминистки смятат, че за всяко наименование на човек трябва да има термин в женски род, а не само в мъжки: "автор", "блогър", "режисьор". Анна Ахматова ненавиждаше да я наричат "поетеса", но много момичета и жени днес мислят другояче: използването на феминитиви, от тяхна гледна точка, помага да се преодолеят стереотипите, да се направят жените "видими" и да се покаже признание за тяхната компетентност наравно с мъжете.

Феминизмът и феминистките могат да бъдат разглеждани по много различни начини, но негативните аспекти на движението най-често се свързват с неговите радикални типове и отделни активистки. Феминизмът не е борба срещу мъжете, той е опит да се установи справедливост за всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

Виц за добро утро: Срещнали се

Вечно стихотворение от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 16 юни

Таро хороскоп за 16 юни 2024

Каква е причината за събуждане по едно и също време всяка вечер

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска
Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

На закуската трябва да се обърне достатъчно внимание. От правилната сутрешна закуска зависят доброто здраве и настроението през целия ден. Експертите...