Какво казва цветът на носния секрет за здравето

14482
Какво казва цветът на носния секрет за здравето
Снимка: iStock/Guliver

За да помогнем, говорихме с лекари, които ни казаха как точно да декодираме цвета на секрета от носа. Оказва се, че това е нещо повече от цвят, на който ще искате да обърнете внимание. „Цветът е важен, но също така и последователността и количеството“, казва д-р Радж Синдвани, отоларинголог в клиника Кливланд. Когато сополите или носната слуз, както го наричат професионалистите, са необичайни, това може да показва, че нещо се е случило.

Нека да разгледаме значението на дъгата на цвета на сополите, нали?

Чист секрет

Добри новини: Нормалните, здрави сополи са чисти, тънки, воднисти и изобилни. Ако сополите ви са чисти, но също течащи и по-обилни от обикновено, това често означава, че носът ви работи извънредно, за да се опита да се отърве от нещо вътре, което тялото ви не харесва, обикновено алерген или дразнител. Това е класически симптом на сезонните алергии.

Таченето, което е внезапно и краткотрайно, може да се дължи на други елементи в околната среда. Може да имате работа с излагане на дразнители, като замърсители във въздуха, определени аромати или пасивно пушене. Или внезапно капещо течение в студен ден всъщност може да е просто кондензация на вода, тъй като студеният въздух се затопля в носните ви проходи и изтича през ноздрите ви.

Излишните чисти сополи, съчетани с други симптоми като кашлица, треска или общо чувство на мръсотия, което се задържа в продължение на три или четири дни, също може да сигнализира за началото на лек вирус на горните дихателни пътища, като кратка настинка.

Безцветни и мътни

Безцветна, гъста назална слуз (от вида, който запушва носа ви и изглежда не помръдва, колкото и да духате) сигнализира за запушване.. Една от възможностите е хронична алергия. Може просто постоянно да чувствате запушен нос и носната слуз може да е по-гъста и по-обилна от обикновено.

Носният секрет издава дали сте настинали или се задава нещо по-сериозно

Има случаи, в които някои сериозно здравословни проблеми могат да бъдат подсказани от носния секрет. Дали имате просто настинка, или не...

Дехидратацията също може да направи сополите ви малко гъсти.

Третата потенциална ситуация е, че сте в самото начало на инфекция, която причинява възпаление на тъканта в носните ви проходи, забавяйки движението на слуз през тях.

Жълти или зелени

Жълтите или зелените сополи обикновено показват, че имате инфекция. Всеки път, когато сополите ви променят цвета си, това обикновено означава, че имате някаква инфекция, която е предизвикала реакция на имунната система и е увеличила притока на кръв към областта на възпалението. Има клетки, борещи се с инфекциите, които отиват на мястото на този пробив в имунната система. Концентрацията на тези клетки може да доведе до появата на жълто или зелено назално течение.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com