Какво количество рафинирана захар е допустимо на ден

6548
Какво количество рафинирана захар е допустимо на ден
Снимка: iStock/Guliver

Когато чуем думата „захар“, често правим асоциация с нещо не толкова здравословно, та чак и вредно за организма ни. Обикновено в съзнанието ни изникват най – различни сладкиши, шоколадови изделия и т.н. Позволете ни обаче да направим две уточнения: първо, не всички захари повлияват лошо на тялото ни и второ, плодовете и зеленчуците също имат съдържание на захар. Хубаво е да сме запознати с факта, че тялото ни има нужда от захари, за да функционира. И не, това не е оправдание да продължите със сладките и тестени храни. Може да ги заместите със здравословните им варианти като например плодове и зеленчуци. Това, което е нужно на организма всъщност е глюкозата.

Рафинираните захари са от съвсем друго естество. Приемът на такъв тип въглехидрати не изисква никакви усилия от страна на организма ни. Тоест той ги получава наготово, без да положи някакъв труд за тяхното разграждане. Това несъмнено се отразява на метаболитните процеси, а от там и на всичко останало. Прекомерното количество на храни с добавена захар води до наднормено тегло, дехидратация, диабет и редица други проблеми.

Какво количество рафинирана захар е допустимо на ден?

Резултатите според някои проучвания, засягащи и двата пола, сочат, че не повече от 10% захари(спрямо общия брой калории на ден) са допустими и тялото ни може да се справи с тях, без да се затруднява. При жените това се равнява на приблизително 6 чаени лъжички на ден, а при мъжете – около 9. Важно е да се отбележи, че са представени допустимите стойности, а не препоръчителните. Това означава, че не е нужно да увеличавате приема си на въглехидрати, ако той е по – малък от горепосочения.  От съществено значение тук се явяват и нивата ви на кръвна захар. За това преди да предприемете промяна в приема на въглехидрати, е желателно да се подложите на кръвни изследвания, които да установят дали имате нужда от допълнителен прием на захар.

Не лишавайте изцяло тялото си от въглехидратите. Сами ще забележите, че това не се отразява добре на организма ви, тъй като той има нужда от енергия, за да изпълнява качествено функциите си. Както може би сте чували: „Въглехидратите са храната на мозъка.“. И това е абсолютно вярно, тъй като основният източник на енергия е глюкозата, а тя се съдържа именно във въглехидратите. Не прибягвайте единствено до сладкишите, когато усетите, че имате нужда от допълнителна енергия. Набавяйте си я от натурални източници като: ябълки, стафиди, сладки картофи, узрели банани, овес, пълнозърнести тестени изделия и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com