Какво мотивира стриптийзьорите?

5357
Какво мотивира стриптийзьорите?
Снимка: Getty Images

Мъжете се занимават професионално със стриптийз, защото това повишава тяхната самооценка, а не за пари. Стриптийзьорките – напротив, не изоставят своята професия изключително по материални съображения независимо от психическия дискомфорт. До такива изводи са стигнали американски социолози, автори на статия в сп. Deviant Behaviour.

Марън Скъл (Maren Scull) от университета на Колорадо в Денвър е направила допитване и е провела наблюдения на стриптийзьори от двата пола в американските клубове. Тя изяснила, че жените обикновено танцуват и се събличат за пари. Понякога, току-що започнали да се занимават с това, те изпитват положителни емоции, повишена самооценка, но в бъдеще психическите бонуси изчезват за тях.

Лейди Гага се пробва на стриптийз

Лейди Гага се пробвала в танците на пилон на моминското парти на своя приятелка този уикенд (24-25 януари). Скандалната изпълнителка с...

Мъжете стриптийзьори, напротив – в повечето случаи заработват до сто долара на смяна и са значително по-малко от колежките си по клубовете. Те правят стриптийз за удоволствие. „Мъжете продължават да танцуват дори ако това не им носи особени доходи“, отбелязва социологът.

Според Скъл този феномен се обяснява с различните отношения на мъжете и жените към това, че ги възприемат като сексуални обекти. За последните това е източник на негативни емоции – подобно отношение носи риск от посегателства и изнасилвания. Мъжете пък харесват женската публика да вижда в тях обект на желание – това само повишава тяхната самооценка.

Социологическото изследване излиза почти едновременно с премиерата на холивудския филм „Професия: Стриптийзьор 2“. Според статистиката около 96% от зрителите на лентата са жени.

 

Руски конкурс показа на какво са способни някои жени за iPhone (18+)

Поразителен и крайно забавен социален експеримент спретна групичка младежи, която много популярна в Русия под името „Ракамакафо&r...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com