Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво мразят изключително много котките

18 юни 2024, 19:30 часа

Котките са любвеобилни, независими и загадъчни същества, които често съжителстват с нас като любими домашни любимци. Въпреки че котките могат да изглеждат като господари на своята вселена, те също имат своите непоносимости и неща, които мразят изключително много. В тази статия ще разгледаме какви са тези неща и защо те могат да бъдат толкова неприятни за вашата котка.

Как да изгоним котките от двора

Миризми, които котките мразят

Котките са изключително чувствителни на аромати и има определени миризми, които те просто не могат да понасят. Някои от тях може да ви изненадат:

  • Цитрусови плодове: Ароматът на лимони, портокали и грейпфрути е изключително неприятен за котките. Ако искате да държите котката си далеч от определени зони, използвайте цитрусови кори.
  • Розмарин и мащерка: Тези билки също са сред неприятните аромати за котките. Засадете ги в градината или около дома, ако искате да ги държите далеч.
  • Лавандула: Въпреки че много хора обичат лавандулата заради успокояващите й свойства, котките не са почитатели на този аромат.
  • Банани и горчица: Не яжте банани или горчица близо до котката си, защото те също попадат в списъка на нелюбими миризми.
  • Мента: Макар че ментата е приятна за много хора, тя също е сред ароматите, които котките не харесват.

котка

Лекарства 

Всеки, който има котка, знае колко мразят да вземат лекарства. Независимо дали става въпрос за течност или хапче, котките са изключително кисели пациенти. Опитайте да смесите лекарството с храна, която обичат, за да направите процеса по-поносим. Това обаче не гарантира успех, тъй като котките често могат да усетят и най-малките изменения в храната си.

Силен шум

Котките мразят силния шум и се плашат лесно от него. Ако изпуснете нещо шумно на пода, котката ви най-вероятно ще се скрие под дивана. Те не обичат шумна музика или шумни видео игри, затова се постарайте да намалите звука, ако искате да запазите спокойствието на вашия домашен любимец.

Кога температурите са опасни за домашните любимци?

Банята

Опитвали ли сте да къпете котката си? Тогава знаете, че това може да бъде истинско предизвикателство. Котките мразят банята и предпочитат сами да се грижат за своята хигиена, облизвайки козината си. Ако все пак се наложи да изкъпете котката си, осигурете достатъчно кърпи и котешки шампоан. Пуснете леко душа на приятна температура и използвайте успокояващ глас по време на процеса.

Фризьор

Като децата, котките не обичат да ги решете или подстригвате. Ако се налага да решете котката си, изберете момент, когато тя е спокойна и гальовна. Започнете нежно и направете пауза, ако се развълнува. Важно е процесът да бъде колкото се може по-спокоен и приятен за котката.

Топ 10 на най-сладките породи котки

Ниски температури

Котките обичат топлината и комфорта и мразят студа. Те търсят най-топлите места в дома и често се сгушват на топли одеяла или до източници на топлина. Уверете се, че предоставяте достатъчно топли и удобни места за вашата котка, особено през студените месеци.

Котките могат да бъдат капризни същества, които имат своите специфични предпочитания и непоносимости. Познаването на нещата, които мразят, може да ви помогне да създадете по-комфортна и приятна среда за вашия любимец. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес