Какво не трябва да правят жените на Голяма Богородица

27533
Какво не трябва да правят жените на Голяма Богородица

Жените не бива да се занимават с различни дейности. Не трябва да тъкат, да шият, да плетат, за да е здраво домочадието. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнологът Иглика Мишкова по повод 15 август – Голяма Богородица. „В някои региони, за да не влизат болестите вкъщи под прага са слагали бял трън. В храмовете се носят сладки плодове, грозде, дини. Раздават се обредни хлябове за „Бог да прости” умрелите, за здраве и благополучие на живите. На този ден около иконите на Пресвета Богородица са струпани множество дарове от жени, които очакват бебе. За добра реколта обикновено се сее жито, което се пресипва през главата на убита змия. В някои региони това става около самия празник, а в други е между Голяма и Малка Богородица“, обясни Мишкова. По думите й понеже Голяма Богородица е изключително важен празник в нашата традиция, до този празник хората е трябвало да приключат с вършитбата.

„В нашата традиция има позната поговорка, която казва: „До Богородица сламата е жито, а след Богородица житото вече става слама”. Самите обредни хлябове за този ден се приготвят от новото смляно жито. И като на всеки един празник се правят и прогнози за бъдещата реколта. Вярва се, че годината ще бъде плодородна, ако на този ден вали дъжд. На следващият ден също се гледа какво ще бъде времето и каквото е то, се вярва, че такова ще е през цялата есен“, добави тя.

В Япония ще откриват хотел само за жени

Две фирми в японската столица смятат да открият в града хотел, в който ще бъдат настанявани само жени, съобщи The Japan Times. Хотелът...

Етнологът допълни, че в миналото в преобладаващата част от домовете задължително се е давал курбан за деня на Голяма Богородица. „Колели са агнета по същия начин, както на Гергьовден. Обикновено свещениците са освещавали поне по една торба сол, за да могат хората да я ползват, за да посолят агнето, което ще пекат, за да може да бъде осветено и то. Не е имало възможност да се обиколи в абсолютно всички къщи. Хората ходят на църкви, палят задължително свещи пред иконата. Прикадява се трапезата. На нея задължително присъства, както винаги хлябът“, посочи Мишкова. Тя обясни, че няма празник в нашата традиция, в който да отсъства обредният хляб. „Чак след като всичко е осветено се разчупва хлябът и хората вече могат да седнат да празнуват. За деня на Успение Богородично хората подготвят множество специални хлябове, Богородичните пити, които се раздават за здраве, изцеление и да се измоли покровителството на Божията майка“, каза още Иглика Мишкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com