Какво никога не се прави на Цветница?

86201
Какво никога не се прави на Цветница?
Снимка: iStock

Цветница 2023 г. се пада на 9 април.

Историята на празника е, че на този ден Исус влиза в Йерусалим. На Цветница, хората научили, че Христос ще пристигне в града. Те вземали палмови клонки и излизат да Го посрещнат, като възкликнали: "Осанна! Благословен, Който идва в името на Господа и Царя Израилев!"

Жителите разпознали Исус като Месия, знаейки, че преди това Той е възкресил Лазар четири дни след смъртта му. Исус влиза в Йерусалим, яздейки бяло магаре, което е символ на мира. Освен това появата му става прототип на влизането на Човешкия син в рая.

Цветница 2023 - пълен списък на празнуващите имена

Какво никога не се прави на Лазаровден?

Какво никога не се прави на Цветница?

На първо място, на тези, които постят, са забранени всякакви излишъци в храната, употребата на алкохол, месни ястия. Но в същото време на празника можете да ядете рибни ястия, сладкиши и да пиете хубаво вино.

Народните поверия гласят, че на този ден не трябва да се сресвате, защото това може да доведе до неприятни изненади. Разбира се, днес подобни аргументи ще изглеждат неубедителни за мнозина. От друга страна, те могат да се тълкуват така: на светъл празник, когато си спомняме за Спасителя, вероятно не си струва да обръщаме твърде голямо внимание на личната красота. Има много други прекрасни дни за това.

Специално внимание заслужава въпросът какво да не правим у дома на Цветница. Смята се, че всички важни неща трябва да се отложат за по-късно. И почистването, съдовете се правят предварително, така че на празник просто да седнете на масата и да се насладите на общуването с любимите хора. Това е правилен, но не стриктен подход. Наистина седмица преди Великден си спомняме влизането на Христос в Йерусалим. И, ако е възможно, наистина е по-добре да не се занимавате с къщата, а да прекарвате време в молитва и общуване. Но ако има някакви спешни неща, те, разбира се, трябва да бъдат направени.

Цветница 2023: История и традиции на празника

Възможно ли е на този ден да отидете на гробищата, да почистите гробовете, да поставите нещата в ред? По принцип не е позволено.

По-добре е да вземете със себе си осветени върбови клонки и да ги поставите на надгробната плоча вместо традиционните цветя. Има поверие, че в такива дни починалите предци очакват особено нашето внимание. Но ако загубата на любим човек се е случила наскоро, по-добре е да отложите посещението. В крайна сметка чувствата все още ще преобладават на гроба и тогава няма да има следа от празничното настроение. И все пак животът продължава. И докато сме тук на земята, това е нашият земен дълг, който трябва да бъде изпълнен - ​​след време всички ще напуснат това място.

Трудните случаи, решаването на важни въпроси, както вече споменахме, е по-добре да отложите за друг ден. Но какво ще стане, ако въпросът е спешен?

Например, трябваше ли да отидете на работа, да се преместите, да почетете човек, починал преди 9, 40 дни? Разбира се, животът понякога диктува своите условия и създава свои собствени планове. Църквата изхожда от факта, че в някои случаи наистина трябва да се занимаваме с наболели проблеми дори на празника Цветница. Все още можете да почувствате радостта в този ден - опитайте се да се настроите по положителен начин. В крайна сметка всички трудности ще свършат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com