Какво означава името Мартин - разберете символиката му!

41511
Какво означава името Мартин - разберете символиката му!
Снимка: БГНЕС

Името Мартин произлиза от римския когномен (родово или лично име) Martinus, означаващо „посветен на Марс“, „принадлежащ на Марс“ - бога на войната. Ударението се среща в различни случаи и на първата, но и на втората сричка.

В християнската традиция, обаче, името Мартин създава асоциации найй-вече със свети Мартин от Тур (Мартин Милосърдния) – който е покровител на градовете Бургенланд (Австрия), Буенос Айрес (Аржентина), Олпе и Единген (Германия); той е още небесен закрилник на просяците, войниците, конете и ездачите (тъй като бил конник в римската армия). На места в Западна Европа, най-вече в Германия, е още покровител на лозарите и гъските; в такива региони на Мартиновден - 11 ноември, е запазен обичай да се колят гъски. Православният календар съдържа още мъжките имена Маркиан (Мартиан), Мартиниан (Мартемян), Мартирий, както и женските имена Мартина и Марта.

Мартин е услужлив още от дете. Може да бъде затворен в себе си и нерешителен, но довежда всичко, което започне, до края. Момчето с това име обича да си стои у дома и да помага в домакинската работа. Любимите му занимания са риболовът и спортът. Обикновено е скромен и разумен. Подхожда много сериозно към подбора на приятели.

Мартин, роден в зимни месеци

Ако е роден през зимата, Мартин има труден характер. Проблемът е, че е много добър оратор и обича да доказва своята гледна точка, без да се вълнува дали е прав или греши. Често се случва да се жени два пъти, като вторият брак обикновено се оказва щастлив. В случай, че се залови с бизнес, проявява забележителни способности в тази сфера. Обича да кара кола и сам да я ремонтира при необходимост.

Мартин, роден през лятото

Роденият в някой от летните месеци Мартин често е нерешителен. По тази причина рядко съумява пълноценно да се реализира в живота. Той е общителен и гостоприемен. Понякога изненадва околните с неочаквани поетични и артистични дарби. Проявява способности за успешна кариера. Разсъдлив е в действията си. Притежава лидерски качества, но невинаги успява да ги изяви, защото не обича да носи отговорност. Преди брака си е доста активен в свободните връзки.

Ако се ожени без елементи на принуда, тогава бракът му е щастлив. Но в случай, че е станало по стечение на обстоятелствата или, не дай Боже, под натиск, по всяка вероятност ще опита да прекъсне връзката.

Общи характеристики

Мартин бива привличан от хармонията и красотата във всичките им проявления – затова има желание да ги задържи около себе си, без значение за какво става дума: предмети, явления, жени, приятели. Действията, които пречат на това, противоречат на неговата природа. Но той се старае да избягва преките конфликти с хора, които създават такъв дисбаланс. Неговият девиз е: „Един лош мир е по-добър от една добра война!“ - затова опитва да превърне врага в приятел чрез дипломатичност и такт. По тази причина не е изненадващо, че Мартин обикновено има много приятели, но практически няма врагове.

Той винаги може не само да открие компромисно решение, но и да предизвика позитивни чувства у човек с негативно настроение спрямо него.

Но има един проблем, който гласи, че простото знание как да се постъпи в дадена ситуация все още не е решение на тази ситуация. Знанието и мнението трябва да бъдат винаги подкрепяни с действия. И точно тук нерешителността на Мартин често го проваля. Това не е страх или боязън от последствия – а само колебания в хода на търсене на оптималния вариант. Но житейският опит постепенно ще го улесни да се избави от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com