Какво означава името на град Истанбул?

30349
Какво означава името на град Истанбул?
Снимка: iStock

С какво свързвате Истанбул?

Град, разположен на два континента, столица на четирите най-големи световни империи и най-големият град в Европа. Населението на Истанбул за 2022 г. е 15 милиона, което го поставя начело в класацията за най-голям по население град в Стария континент. След него се нареждат Москва, Лондон, Санкт Петербург, Берлин, Мадрид…
Истанбул е петият по големина град в света след Шанхай, Мумбай, Карачи и Делхи.

Столица на 4 империи

През своето почти 16-вековно съществуване Истанбул е бил столица на четири големи империи: Римска, Византийска, Латинска, Османска.

Имената на Истанбул

През дългата си история градът е сменил над 40 имена, от които 18 по време на Османска империя. Ето най-популярните от тях:

Лигос
Това не толкова известно име се смята за най-старото име на града, вероятно от тракийски произход. Селище с това име се появява на Сарайбурну, близо до двореца “Топкапъ” между XIII-XI  в. пр.н.е.

Византион
Най-популярното име на града е Византион, основан от гръцки колонисти от Мегара през 667 г. пр.н.е. на името на техния цар Визас. Много по-късно оттук произлиза името на Византия, известна в западната история като Източна Римска империя. Самият град, вече под друго име, става столица на Византия. За първи път името “Византийска империя” се споменава през 1555 г. от немския историк Йеронимус Волф.

Августа Антония
Градът носи за кратко това име през III в. в чест на Антонин Август (бъдещия император Каракала), син на римския император Септимий Север, завладял града в периода 193-211 г. 

Нова Рома “Нов Рим”
След като е избран за нова имперска столица от император Константин Велики и цялостното му преустройство, през 330 г. Византион е прекръстен на Секунда Рома, което означава “Втори Рим”. От V в. се появява и името “Нова Рома”, което означава “Нов Рим”. Тези две имена се използват за кратко време и градът отново се нарича с името на своя основател. 

Константинопол
Градът става най-известен с името Константинопол (Градът на Константин) в чест на Константин Велики. За първи път това име се използва по време на управлението на император Теодосий II (408-450 г). Това е официалното име на града през византийския период, както и най-популярното име, с което градът е известен на Запада до началото на XX в.

Използва се, когато градът е столица на Османската империя до създаването на Република Турция. В османския период името е променено на Константиние, което също означава “град на Константин”. Това е официалното име по време на Османската империя, с изключение на кратък период в края на XVIII и началото на XIX в., когато Мустафа III забранява името Константиние и заповядва върху монетите да се постави името “Исламбол”.

Какво означава името на град Истанбул?

Исламбол е народна етимология на Истанбул, което означава “пълен с ислям”. Исламбол се появява скоро след завоеванието в XV в., а някои източници от XVII в. като Евлия Челеби, например, твърдят, че това е обичайното турско име на града
На 28 март 1930 г. градът официално е преименуван от турските власти на Истанбул. Смята се, че Istanbul е от гръцки произход Εις την Πόλιν ("ис тин поли") или от στην  Πόλιν ("стин поли") и означава “в града” или “към града”. Хора, които не знаят гръцки, сливат предлога, определителния член и съществителното в едно цяло, което се приема като собствено име. Така се появява днешното име Истанбул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com