Какво означава името Виктория?

21539
Какво означава името Виктория?
Снимка: istockphoto.com

„Виктория“ е име с произход от нарицателното съществително victoria, което на латински означава "победа". Съвременното му тълкуване си остава все в този смисъл - като в романските и някои германски езици думата съществува не само в собствено-именна, но и в нарицателната си форма със същото значение.

Историческа популярност

Днес най-популярните носители на това име, останали в историята, са свързани главно с Великобритания. Кралица Виктория управлявала страната в периода 1837-1901 г. - който се смята за времето на най-висш разцвет на Британската империя. Другият обект с названието „Виктори“ в смисъла на „победа“ е флагманският кораб на най-прославения британски адмирал - Нелсън (1758-1805), върху чиято палуба той бива смъртно ранен по време на победоносното за англичаните морско сражение при Трафалгар. Днес 104-оръдейният линеен кораб „Виктори“ стои на вечна котва в пристанището на Портсмут и е една от главните забележителности на града.

Мъжката форма е Виктор. Умалителните форми на женското име са Вика, Вики – като втората се използва понякога и за самостоятелно собствено име.

Характер на носителките

Жените с това име притежават такива черти на характера като хитрост, упоритост, пъргавина и физическа подвижност. При това Виктория е мила, влюбчива, изключително нерешителна и срамежлива. За да компенсира своята стеснителност и да се изяви, тя понякога е демонстративна и претенциозна: използва силни парфюми, носи много къси поли, или пък се държи хиперактивно.

Какво означава името Мария?

По характер е ленива. Способна е изведнъж и рязко да се затвори в себе си - тогава поради своята несигурност външно изглежда плаха; обаче, всъщност, тя притежава големи вътрешни резерви. Способна е да излъже, без да й мигне окото, ако има изгода от това.

Родителите й не бива да се месят в нейния избор на професия. Виктория е упорита и своенравна жена, има силна воля и мъжко мислене. В професионалната си дейност показва категоричност и демонстративност. Въпреки това, ако срещне силни препятствия или съпротива, често отстъпва от своите предварителни планове.

За жена с това име е подходяща професия, в която резултатът би зависил от нея самата. Тя притежава талант да преподава, така че от нея става отличен възпитател и учител; също е подходяща за електронен инженер, изследовател, педиатър, медицинска сестра. С външните си данни може да пробва да се изяви като манекенка. Притежава отлични организационни умения, затова от нея при необходимост излиза талантлив лидер. Но, по принцип, не проявява изявен стремеж към лидерство - за нея е подходяща и пасивна роля в това отношение. Успехът й идва малко късно, но определено го постига благодарение на усърдие и постоянство.

Какво означава името Александър?

В избора си на партньор Виктория е определено придирчива жена, главно заради своята нерешителност. Даже след като се омъжи, дълго време ще изпитва съмнения в правилността на тази стъпка. Нейният партньор трябва да бъде внимателен и чувствителен мъж, способен да й вдъхне самоувереност. В отговор Виктория ще го дари с откровеност и доверие, любов и искрена готовност да стори всичко за него.

Справя се успешно с ролята на домакиня. Грижовна съпруга е – но никога не ще прости на съпруга си изневяра или дори намек за подобно негово поведение.

Виктория е темпераментна жена. За нея е нормално да излъчва естествен чар и да има приятен външен вид – така е в състояние, даже без да го прави съзнателно, да завърти главата на който и да било мъж. Общителна е, но с малко приятели. Причината е, че предпочита да има само неколцина - но верни и надеждни, вместо мнозина, но повърхностни. В приятелските си отношения цени красотата, не понася фамилиарничене и фриволност.

Това е искрена и откровена жена, която се отнася с уважение и добрина не само към приятели и роднини, но и към всички хора около себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com