Какво означават различните указания за срок на годност върху храните?

4520
Какво означават различните указания за срок на годност върху храните?
Снимка: iStock

Всеки срок на годност показва дали нашата храна може да бъде консумиране без притеснения, че е развалена. Това ни ориентира да разберем кога е безопасно за нас да консумираме нещо и кога не. Вероятно всеки от нас е забелязал, че на някои етикети има изричните препоръки да не се използва храната след посочената върху тях дата.

Но как можем да разчетем различните видове срок на годност и какво значат изразите -  „използвайте преди“, „не използвайте след“, „най-добро до“? Този тип указания са с различно значение, но не означават винаги, че срокът на годност ще свърши точно на посочената дата.  

10 храни, които не трябва да съхранявате дълго

Дори и най-полезният продукт може да се превърне в отрова, ако срокът му на годност е изтекъл. Следователно не всичко за готвене може д...

В по-голяма част от случаите, срокът на годност показва кога продуктите са висококачествени. Голяма част от тях са с етикети, показващи дата на производство. Под тях са указани и дати като краен срок за излагането на продуктите за продажба, обозначен като  „срок на годност“.

Етикетът с обозначението „най-добър до“ подсказва, че е препоръчително продуктът да се консумира до тази дата, но не значи, че храната вече няма да е годна след преминаване на срока. Това значи, че продуктът е в най-добрия си вид до тази дата, но не се разваля след нея.

Ако на етикетите е написано изрично -  „използвайте преди“, това подсказва, че продуктите могат да бъдат негодни за консумиране след изтичането на тази дата и може дори да бъдат опасни за нашето здраве.  Ние като потребители трябва да бъдем бдителни като става въпрос за пресни охладени продукти, защото са с най-кратки срокове на годността. Ако е изписано върху тях да се използват преди дадена дата е добре да го следваме стриктно.

Прясното месо и яйцата са потенциално най-опасни и биха могли да предизвикат различни проблеми със здравето, ако бъдат консумирани след изтичане срока им на годност. Храната е безопасна за консумиране след изтичане на указан срок, ако се съхранява добре и на етикета и не пише да бъде използвана преди посочения вид дата, защото са с най-краткия срок на годност. Дори понякога могат да бъдат развалени преди този посочен срок, ако не ги съхраняваме по правилен начин.

Продуктите, които може да съхранявате по-дълго, отколкото мислите

Предлагаме на вашето внимание няколко трика, които ще ви помогнат да запазите хранителните си продукти за по-дълго време. Това ще довед...

Как да разберем дали някоя храна се е развалила или срока и на годност е изтекъл?

Много продукти и храни, въпреки техните етикети за годност често се консумират и след него. Това най-вече важи за такива, на чийто етикет е изписано - „най-добър е до“. За да се предпазим от излишното разхищаване на пари за храна е добре предварително да си правим списък на продуктите, които желаем да купим.

Най-напред трябва да използваме тези, които са пресни и с най-кратка трайност и то преди указания срок на етикета. Останалия вид храна може да се използва и след изтичането на годността, стига да е в добро състояние и да е съхранявана както трябва. Сухия тип храна е най-издръжлив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...