Какво представлява акнето?

1185
Какво представлява акнето?
Снимка: iStock/Guliver

Почти всеки страда от акне в даден момент от живота си. То започва, когато мастните секрети от мастните жлези на кожата запушат малките отвори за космените фоликули (запушени пори). Ако отворите са големи, запушванията приемат формата на черни точки: малки, плоски петна с тъмни центрове. Ако отворите останат малки, запушванията са под формата на бели глави: малки, плътни подутини. И двата вида запушени пори могат да се превърнат в подути, нежни възпаления или пъпки, или в по-дълбоки бучки или възли. Възелчетата, свързани с тежките случаи на акне (кистозно акне), представляват твърди подутини под повърхността на кожата, които се възпаляват, стават нежни и понякога се инфектират. Въпреки че акнето остава до голяма степен проклятие на юношеството, около 20 % от всички случаи се появяват при възрастни. Обикновено акнето започва по време на пубертета между 10 и 13 години и има тенденция да се влошава при хора с мазна кожа. Тийнейджърското акне обикновено продължава от пет до 10 години, като обикновено изчезва в началото на 20-те години. Среща се и при двата пола, въпреки че при момчетата в тийнейджърска възраст случаите са най-тежки.

Ето как да използваме бананова кора в борбата с акнето

Жените са по-склонни от мъжете да имат леки до умерени форми до 30-те си години и след това. Акнеичните лезии са най-често срещани по лицето, но могат да се появят и по шията, гърдите, гърба, раменете и горната част на ръцете. Противно на общоприетото схващане, акнето не се причинява от вредна диета, лоша хигиена или неконтролирано сексуално влечение. Простата истина е, че зад повечето форми на акне стоят наследствеността и хормоните. 

Какво причинява акнето?

Причината за появата на акне не е напълно изяснена. Въпреки че стресът може да влоши акнето, той не го причинява. Нека разгледаме кои фактори предразполагат към повече акне.

- Хормоните. Често срещаното акне при тийнейджърите започва с увеличаване на производството на хормони. По време на пубертета и момчетата, и момичетата произвеждат високи нива на андрогени - мъжките полови хормони, сред които е и тестостеронът. Тестостеронът сигнализира на организма да произвежда повече себум - маслото, произвеждано в мастните жлези на кожата. 

Защо трябва да подходим сериозно към акнето при възрастни

- Бактерии. Излишният себум запушва отворите на космените фоликули - особено тези на лицето, шията, гърдите и гърба. Бактериите се развиват в тези запушени фоликули. Това води до образуване на черни или бели точки, известни също като комедони, по повърхността на кожата. Понякога това запушване води до разрушаване на стената на фоликула под натиска на това натрупване. Когато това се случи, себумът изтича в близките тъкани и образува пустула или папула - това се нарича възпалително акне. По-големите, нежни пустули се наричат нодули.

- В зависимост от вида на хапчето оралните контрацептиви могат да предизвикат акне при някои жени, но да го потиснат при други. Някои инжекционни контрацептиви и вътрематочни противозачатъчни средства също могат да предизвикат акне. Стероидите, приемани от някои бодибилдъри и други спортисти, също могат да доведат до тежки огнища. акнето има много подтипове. Acne neonatorum и acne infantum понякога засягат новородени и бебета, обикновено момчета. По лицето се появява пъпчив обрив, който обикновено изчезва в рамките на няколко седмици, без да има дълготраен ефект. Въпреки това акне инфантум може да продължи по-дълго, да бъде по-тежко и да причини белези.

3-те най-добри продукта за лице, които премахват акне

Хората, които са преминали тийнейджърските си години почти без пъпки, могат да развият трайно акне в зряла възраст. Въпреки нормалното повишаване на нивата на андрогените по време на пубертета, някои лекари смятат, че пристъпите на акне са свързани не толкова с нивата на андрогените, колкото с начина, по който кожата на човека реагира на повишеното производство на себум или на бактериите, които причиняват акне. Бактерията Propionibacterium acnes се среща естествено в здравите космени фоликули. Ако се натрупат твърде много от тях в запушените фоликули, те могат да отделят ензими, които разграждат себума и предизвикват възпаление. Някои хора просто са по-чувствителни от други към тази реакция. Нивата на себум, които могат да причинят една или две пъпки при един човек, могат да доведат до широко разпространени огнища или дори остро кистозно акне при друг човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com