Какво са използвали хората преди изобретяването на тоалетна хартия?

5447
Какво са използвали хората преди изобретяването на тоалетна хартия?
Снимка: Pixabay

В началните дни на пандемията на COVID-19 тоалетната хартия беше почти толкова труднодостъпна, колкото личните предпазни средства. Въпреки че тоалетната хартия съществува в западния свят най-малко от 16 век след Христа и в Китай от втория век пр. н. е., милиарди хора дори днес не използват тоалетна хартия. В миналото тоалетната хартия била още по-оскъдна.

И така, какво са използвали древните хора за избърсване, след като са ходили ​​до тоалетната?

Арест заради тоалетна хартия в САЩ

Калифорниец беше арестуван, след като ударил майка си при спор за тоалетната хартия, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. Полицията се...

Може да е трудно да се каже с помощта на археологически доказателства, споделя Сюзън Морисън, професор по средновековна литература в Тексаския държавен университет. Експерти, обаче, са успели да възстановят някои проби - включително някои със следи от изпражнения - и изображения на предшествениците на тоалетна хартия в изкуството и литературата.

През цялата история хората са използвали всичко - от собствените си ръце до кочаните на царевицата, за да се почистят. Един от най-старите регистрирани материали за тази цел е хигиенната пръчка, датираща от преди 2000 години в Китай, според проучване от 2016 г. Хигиенните пръчки, наричани още бамбукови фишове, били дървени или бамбукови пръчки, увити в плат, пише в материал на Livescience.com.

По време на гръко-римския период от 332 г. пр. н. е. До 642 г. сл . н. е. гърците и римляните се триели с друга пръчка, наречена терсориум. Терсориумът, който имал гъба в единия край, бил оставян в обществени бани за обществено ползване. Някои учени твърдят, че торсориумът може да не е бил използван за почистване на задните части на хората, а баните, в които са дефекирали. Хората са почиствали торсориума, като са го изхвърляли в кофа със сол или оцетна вода или като са го поставяли в течаща вода, намираща се под тоалетните седалки.

Гърци и римляни също са ползвали керамични парчета, закръглени във формата на овал или кръг, наречени песои. Археолозите са открили реликви от песои със следи от изпражнения върху тях, а в древна чаша за вино е изобразен мъж, който избърсва задните си части с песои. Гърците може да са ползвали и острака, керамични парчета, на които са изписвали имената на враговете си, когато са гласували да ги изгонят. Тези керамични материали обаче може да са причинявали дразнене на кожата и външни хемороиди.

600% ръст на продажбата на тоалетна хартия в Полша

В първия ден от карантината заради коронавируса обемът на продажби на тоалетна хартия в Полша скочи с 600 %, съобщи „Puls Biznesu...

В Япония през осем век сл. н. е. хората са използвали друг вид дървена пръчка, наречена чуги, за да почистят както външната, така и вътрешната част на ануса - буквално поставяйки пръчка в задните си части. И въпреки че пръчките са били използвани през цялата история, древните хора са се изтривали с много други материали, като вода, листа, трева, камъни, животински кожи и миди. През Средновековието хората също са използвали мъх, острица, сено, слама и парчета гоблени.

Хората използвали толкова много материали, че френския писател Франсоа Рабле написал сатирично стихотворение по темата през 16 век. Поемата му дава първото споменаване на тоалетна хартия в западния свят, но той я нарича неефективна. Вместо това Рабле заключил, че гъшият врат е най-добрият вариант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com