Какво се прави на Тодоровден за късмет?

7756
Какво се прави на Тодоровден за късмет?
Снимка: Actualno.com

На 23 март тази година отбелязваме Тодоровден, който винаги се пада в първата събота след началото на Великденските пости. Този християнски празник е посветен на светеца Теодор Тирион и затова е наречен на негово име. На този ден се почитат конете и хората, свързани с тях. В този ден се провеждат конни надбягвания, наречени кушии, които са се превърнали в емблема за празника.

Тодоровден е известен още като Конски Великден. Включва редица обреди и обичаи, които са запазени като традиции през годините. Някои са странни или забавни, а други са свързани с трапезата и приготвянето на обредни ястия. Също така, се провежда църковно освещаване на варено жито в храмовете. Ще ви разкажем за най-популярните обичаи , свързани с този празник за плодородие, здраве и късмет.

Какво се прави на Тодоровден?

1. Обредната пита

Празникът може да премине без изобилие от храни и без множеството обичаи, но не и без обредната пита. Тя се украсява с орехи или царевица и формата ѝ е характерна за празника в чест на конете – подкова или кон. Питата се раздава за здраве и плодовитост на жените, като се поставя и парче, намазано с мед, в яслата на конете.

2. Кушиите

Вероятно една от най-популярните традиции, свързани с празника, са конните надбягвания. Преди старта, докато жените приготвят обредната трапеза с постни ястия, семена и пита, мъжете грижливо подготвят конете си, ги украсяват и подготвят за състезанието. Победителят се смята, че ще има много късмет през цялата година и поради това получава специално изработен венец.

3. Вареното жито

Тази традиция е свързана с легендата за Тодоровден и църквата. Житото се вари, след което се освещава в храма и раздава за здраве и късмет.

4.Празнично къпане на децата

Една интересна традиция по време на празника е празничното къпане на малките деца от техните майки рано сутрин. Това се прави преди конете да се разтропат, вярвайки че това ще ги предпази от болести през цялата година. След това, кичур от косата на децата се заравя под дърво с надеждата те да израснат здрави и прави като него. В някои райони на България, жените ритуално мият косата си, за да бъде здрава и да блести като конската грива.

5.Ритуал за плодовитост

На този ден по традиция, младите булки (от наскоро създадените семейства) обикалят съседните къщи и раздават малки обредни питки. Съседите ги получават и им дават благословията си.

6.Остриган като магаре през март

Това е друга запазена традиция. Бабите обикновено подстригват малките деца за първи път след миналите зимни дни и от там е дошъл изразът - "остриган като магаре през март".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com