Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

24 април 2024, 14:36 часа

На Цветница или Вход Господен в Йерусалим най-популярният обичай е отнасянето до дома на върбови клонки. Още рано сутринта християните, облечени в празнични дрехи, отиват в храма за тържествена служба и водосвет. След църковния обред, вярващите носят осветени върбови клонки в домовете си, които поставят на иконата на Света Богородица или на входната врата. Върбовите клонки се пазят до следващата Цветница, защото вярват, че чрез тях се благославя дома им.

В българската фолклорна традиция върбата е крехка, свенлива и смирена, символ на женското начало. Хората вярват, че всичко, окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година. В някои райони извеждат животните на паша с върбови клонки, на други места забиват клонките в градината, за да не я ровят къртици.

Имен ден на Цветница - пълен списък с всички празнуващи

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

* Ако някой от семейството се разболее, се запалва върбово клонче и с него се прекажда болния, за да си отиде болестта.
* С осветена върба се бае против уроки.
* Старите върбови клонки се използват за прогонване на градоносни облаци, като се изричат тайнствени заклинания.
* Стари осветени върбови клонки се носят на гробищата, запалват се и с тях се прекажда гроба, за да се предпазят душите на умрелите от тъмни и зли сили.
* Ако старите върбови клонки не са използвани за лекуване на болни, за баене против уроки или за прекаждане на гробове, те се пускат по течаща вода на Цветница. Това може да го направите, едва когато сте донесли нови върбови клонки от църквата, а не преди това.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес