Какво се случва с нас, когато започнем да качваме килограми

2263
Какво се случва с нас, когато започнем да качваме килограми
Снимка: iStock/Guliver

На всеки се случва да качи по някой килограм, особено по време на карантината, когато прекарваме повече време вкъщи и можем да приготвяме домашни вкусотии. Истината е, че тези килограми имат много по-голямо влияние върху тялото ни освен, че дрехите ни стават тесни и цифрите на кантара се увеличават. 
Причини за покачването на килограми могат да са проблеми с хормоналния баланс, с щитовидната жлеза, прием на определени медикаменти, прекомерена консумация на вредна храна и алкохол. Хората с наднормено тегло имат по-притъпени вкусови рецептори и са склонни да изпадат по-често в депресивни състояние. Нека видим какви други промени настъпват в организма, когато се натрупат повече излишни килограми:

Преяждане поради притъпения вкус

Вече загатнахме, че хората с наднормено тегло не усещат съвсем вкуса на храната. Това води до повече консумация на даден продукт до пълното засищане с него. Според изследвания на учените се доказва, че заради наднорменото тегло вкусовите рецептори намаляват с цели 25%.

Мигрена

Затлъставянето само по себе си не може да породи мигрената, но е рисков фактор, благодарение на който тя може да се появи. Хората с повишено тегло страдат по-често от мигрена.

Повишаване на холестерола

Прекомерената консумация на храна води до повече натрупване на холестерол в организма и следователно мазнини в кръвоносните съдове. По този начин се затруднява преминаването на кръвта, достигът на кислород и притокът на кръв към мозъка. Това са рискови фактори за появата на инфаркт или инсулт. 

Депресивни състояния

Това, че физически изглеждате по-големи от останалите, води до по-честото изпадане в депресия. Според статистики, хората с наднормено тегло имат по-голям риск от появата на депресия – цели 55%.

Проблеми със зачеването

Покачването на килограми и преминаването в едно нездравословно състояние може да доведе до безплодие. Нарушава се балансът при хормоните, месечният менструален цикъл и се понижава качеството на яйцеклетките.

Възпаление на мускулите

При наднормено тегло често се среща недостиг на витамин Д в тялото, а дефицитът му води до болки в ставите и мускулите. Той е важен елемент за растежа на костите, за превенция от автоимунни заболявания и някои видове рак. Дори да приемате добавки и да стоите достатъчно време под слънцето, витаминът може да се разреди в мастната тъкан.

Хъркане

Може би сте забелязали, че доста от хората с наднормено тегло хъркат наистина шумно. Това е така, защото излишните килограми се разпределят във всяка част от тялото, включително гърлото и шията, като се стеснява въздушния проход и в резултат имаме силно хъркане.

ДНК промени

Наднорменото тегло е рисково за появата на диабет тип 2, което може да повлияе на наследниците ви. 

Често уриниране

При хората с повечко излишни килограми е 7 пъти по-вероятна появата на проблеми, свързани с бъбреците и дори бъбречна недостатъчност. Честото уриниране може да е признак за подобно заболяване.

Проблеми с дишането

Наднорменото тегло може да доведе до сънна апнея – спиране на дишането по време на сън. Въздушният поток се намалява или спира напълно, като вие се стряскате и будите постоянно, а некачественият сън също води до неспособността да свалим излишните килца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com