Какво се случва с тялото, когато сме гладни

6746
Какво се случва с тялото, когато сме гладни
Снимка: iStock

Тялото ни регистрира глада като нещо неприятно, с което трябва да се справи. Какво всъщност предизвиква той и как реагират отделните елементи от нашия организъм?

Мозък

Диетични продукти, с които да залъжем чувството за глад

Има дни, в които постоянно ни се иска да ядем – на всичко отгоре, фактически без да сме гладни кой знае колко. Но преяждането е ...

Той анализира информацията, която идва от различните части на тялото. Определя енергийните запаси на организма и знае кога сте гладни. Нещата обаче не са толкова прости. Под влиянието на различни реклами и маркетингови изкушения или пък поради смущения в щитовидната жлеза, мозъкът може да се обърка. Същото влияние има и стресът. За щастие имаме и вътрешен биологичен часовник, който настройва организма ни за храна, като започва да произвежда стомашни сокове.

Блуждаещ нерв

Този нерв се нарича още вагусен или вагален. Свързва се с червата и по този начин прави „инвентаризира“ съдържанието, което се намира в тях. Стимулира се от аромата на храна, а след това започва и отделянето на стомашни сокове.

Кръв

Когато сме гладни нивото на кръвната захар ни пада. Затова и търсим или висококалорична храна, която да засити чувството ни за глад.

Как да се справим с глада преди лягане

Най-често, когато нападаме хладилника късно през нощта, ние избираме най-калоричните храни. Извиняваме се, че това е заслужена награда ...

Мастни клетки

Те произвеждат лептин – хормон, който укротява глада и възпрепятства натрупването на мазнини с ефекта на истински предпазен щит. Ако хапваме прекалено малко или пропускаме ядене, то когато хапнем, тялото получава сигнал да започне да складира мазнини. Без този хормон, ние бихме започнали да ядем и след, като сме се заситили.

Проблемът се появява, когато започнем да се храним често и обилно. Тогава клетките стават резистентни към хормона и започват да се размножават. Комуникацията между него и мозъка, също е нарушена, което води до здравословни проблеми.

Панкреас

Той отделя инсулин през цялото време. Когато кръвната ни захар е в ниската граница – хипогликемия, то можем да погълнем два банана, цял шоколад и едно пакетче чипс. Панкреасът влияе на този процес и когато нивата на кръвната захар са нормализирани, то спираме и да имаме нужда от още енергия.

Стомах

6 храни и напитки, от които огладняваме повече!

Изядохте ли вечерята си и все пак се чувствате гладни след кратко време? Може би посягате към продукти, които вместо да засищат за дълг...

Къркореното на стомаха е характерно за мускулите, които се намират там, както и на газовете. Това се случва само на празен стомах. Чувството за глад е свързано и с производството на хормона грелин в стомаха.

Черва

Дълго време се смяташе, че гладът е свързан с производството на споменатите хормони. Наскоро обаче се доказа, че червата също имат пряка връзка с глада и изпращат сигнали до мозъка. Бактериите на глада се произвеждат именно от тях, а след 20 минути те са сити. И именно това са онези 20 минути, за които ви казахме в началото.

Има два вида глад. Истинският е този, който е породен от нуждата ни за храна, а вторият – фалшив. Той е въпрос на лоши навици и да си хапваме, когато ни е скучно. Хубаво е да хапвате 5 пъти дневно. Накратко казано – 3 основни хранения и 2 между тях (плод, ядки или нещо друго). По този начин винаги ще бъдете сити и няма да изпадате в състояние на прегладняване, което ви кара да поемате още повече храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно