Най-предпочитаните мезета за вино

67215
Най-предпочитаните мезета за вино
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че човечеството произвежда вино от над 8000 години? След като сме имали толкова много време да усъвършенстваме този занаят, не е чудно защо днес толкова много хора обичат да се глезят с чаша хубаво вино. Хубавото вино върви с хубаво мезе. Ето най-предпочитаните мезета за вино.

Според първото правило в книгата "Съчетаване на храни с напитки" на Фиона Бекет "червено вино се пие с червено месо, а бяло вино – с риба". Разбира се, всеки има своите предпочитания, но все пак ето някои основни предпочитани ястия:

ЧЕРВЕНО ВИНО

Каберне совиньон е най-разпространеният в света червен сорт грозде. Виното е плътно и се комбинира най-добре с обилни ястия като печено агнешко и говеждо месо. Черният шоколад е друга чудесна комбинация за този вид вино.

Друго популярно вина у нас е мерло. Мерло се приема за по-тежко от каберне совиньон, но и по-чувствително. Съчетава се чудесно със средно тежки ястия. Няма да сбъркате, ако сервирате мерло с говеждо, агнешко или свинско. Отлично се комбинира с патица, сьомга и риба тон. Ако предпочитате безмесни мезета, изберете гауда, чедър, пармезан, камембер, диви гъби, сирена.  

Мавруд е популярно плътно вино с плодов аромат, но и с високо алкохолно съдържание. Съчетава се чудесно с дребен дивеч (яребица, фазан), суджук, кебап, пастърма. Ако маврудът обаче не е така плътен и сочен, върви с баница, соленки, тутманик или други български традиционни тестени печива.

Какво ще стане с тялото ви, ако пиете чаша вино всеки ден?

Мнoгo хoрa ca убeдeни, чe винoтo в мaлки кoличecтвa e oтличeн нaчин зa прeдoтврaтявaнe нa cърдeчни зaбoлявaния. Прeдпoлaгa ce...

Портвайн или порто е португалско сладко вино, което се комбинира с плътни сирена с остър вкус или шоколадови десерти.

БЯЛО ВИНО

Совиньон блан е с лек билков или плодов вкус. Сервира се с пилешко месо, остри сирена, маслини. Чудесно допълнение за паста със сметанов сос.

Шардоне е може би най-предпочитаното бяло вино със силен послевкус и достатъчно алкохол. Върви чудесно с печено пилешко и пуешко месо, пушена сьомга и пъстърва и по-мазните риби и рибни ястия с плътни сосове.

Мускат е най-древният сорт, разпространяван по Средиземноморието от векове. Разнообразието в този сорт е голямо, от сладки и силно ароматни до неутрални и бледи сортове. Виното е сладко и може чудесно да се консумира без мезе. И все пак опитайте с мед или плато с плодове.

Виното и гроздето помагат при редица болести

Методите за лечение на различни болести стават все повече. Ако сте любители на виното, задължително трябва да се запознаете с ампелотер...

Траминер е добра комбинация с меки сирена, като моцарела, свинско, пушени деликатеси.

РОЗЕ

Розето е близо по цвят до червеното, а по вкус – до бялото вино. Сухото розе се съчетава отлично с ароматни ястия с много подправки, барбекю, плътни сирена. По-сладките варианти са чудесна компания за десерти.

ШАМПАНСКО

Шампанско с ягоди е може би най-романтичното съчетание за влюбени. Шампанското върви още с ядки, гъби, сирена, паста, всякакви морски дарове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com