Капризи и правила при отглеждането на балконски цветя

5302
Капризи и правила при отглеждането на балконски цветя
Снимка: iStock

Пролетта се смята за най-подходящият сезон за засаждането на растенията за балкона в определени саксии и сандъчета. Специално за тази цел на пазара има богато разнообразие от подходящи цветя - лалета-джуджета, нарциси, минзухари, теменужки и т.н. Луковиците могат да се засадят още докато летните цветя цъфтят или пък да се отгледат в отделни сандъчета и да се пресадят малко преди цъфтежа им.

Както вече споменахме, изборът е огромен и практически повечето цветя могат да бъдат отглеждани и на балкона, но за да се съобразите с пространството и удобството, ви препоръчваме да се спрете на по-малки сортове. 

Бромелия - грижи и отглеждане

Красивото цвете бромелия произхожда от тропическите райони на Америка. В природата може да го срещнете в над 2000 разновидности. Повече...

Трябва да се съобразите с различни капризи и правила при отглеждането на отделните видове растения. Например от едроцветните сортове трябва да засадите от 5 до 10 луковици, а от дребните - повече.

Какво да имаме предвид при засаждането?

Ако разполагате с по-голямо пространство на терасата или в градината, може да не се съобразявате с големината на растението, там цветовете ще се разпространяват и без да прекопавате лехите.

За по-малки саксии и съдове са подходящи растения като червено полско лале, жълто лале, дребен нарцис, миникамбанка, тричинков нарцис и т.н. 

Пролетното слънце може да е опасно за саксийните цветя

Месец април ни радва с повече слънчеви дни, а светлата част на деня се увеличи значително. От една страна, това е добре – можете ...

През януари може да очаквате цъфтежа на кокичетата в балконските саксии или в лехите. Между февруари и март ще се появят и минзухарите - жълт, двуцветен, дяволски. Около месец по-късно може да очаквате цъфтежа и на златния минзухар, анемонията, инодоксатията, зюмбюлите и др. След това, между март и април цъфтят и дивите нарциси, както и разнообразие от лалета.

Как да засадим правилно?

До късната пролет можем да очакваме процъфтяването на различни лалета, лесичината, нарцисите и др. Луковиците са снабдени с достатъчно хранителни вещества и енергия да процъфтят, така че не трябва да прекаляваме с добавянето на допълнителни хранителни вещества при засаждането им.

Луковиците ще виреят безпроблемно, ако са засадени в земя, в която лесно ще пуснат корени. На дъното на саксията се прави дренаж от чакъс, леска и груб пясък. Той трябва да е около два сантиметра. Алтернатива е и морската пяна на гранули - това е строителен материал, който се открива и като тоалетна за котки.

Целогодишни растения, които са подходящи за дома и офиса

Хубаво е да имате растения в офиса си у дома. С тях можете да разнообразите помещението и да внесете повече настроение и мотивация за р...

След като се засядат луковиците, е добре саксиите да се поставят близо една до друга или пък покрай тях да се натрупа дебел слой торф или слама, да се покрият с пропускливо фолио или сламени рогозки. Така ще предпазим луковиците от предварително покарване през по-топлите дни от зимата и ще ограничим появата на влага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com