Ключовата разлика между лате и капучино – ето каква е тя

9264
Ключовата разлика между лате и капучино – ето каква е тя
Снимка: Pixabay

Ободряващата ароматна напитка, към която посягаме с отварянето на очи рано сутринта, е една от най-консумираните, предпочитаните, поръчваните, сервираните и търгуваните по цял свят. За 2020 година според статистиката приходите на пазара на кафе възлизат на над 362 млрд. долара, като се прогнозира и ръст всяка година.

Основният производител и износител на кафе в световен мащаб е Бразилия, а най-много от горещата напитка се консумира в Нидерландия. Колкото обичано е кафето, почти толкова популярни и любими са и напитките с кафе като латето и капучиното. Техният брой обаче системно нараства и това прави трудно за потребителя да се ориентира в морето от кафе съдържащи напитки, да знае точното им съдържание и да избере онази, която е най-подходяща като вкусови качества и ползи именно за него.

Днес ви срещаме с две популярни напитки и ще се опитаме да ви запознаем с ключовата разлика между лате и капучино, които са предпочитани топли и вкусни наслади за сетивата по цял свят. За да открием разликите, първо следва да разберем какво представлява всяка една от тези напитки и какво точно съдържа тя.

Какво е лате?

Лате е топла напитка, създадена на основата на кафе с мляко, за която е характерна меката пухкава пяна. Напитката е лека, тъй като съдържанието на мляко е значително. Повечето източници сочат, че млякото и кафето са в съотношение 3 към 1 в полза на млякото. Америка се счита за родина на латето, а най-голяма популярност то бележи през 80-те години в Сиатъл.

Учени: Едва ли предполагате, че кафето е най-полезно, когато се пие с това

Името на напитката – лате – е от италиански произход и в превод означава мляко. Тоест името кафе лате се превежда като кафе мляко – произходът на наименованието очевидно е свързан със съдържанието в чашата.

Любопитен факт е, че докато в миналото лате се е приготвяло само с краве мляко, то днес освен това традиционно лате, може да поръчате негова алтернатива със соево, бадемово или друго ядково мляко, ако не консумирате лактоза и не може да се насладите на латето в традиционния му вариант. Често се бърка с капучиното от потребителите, тъй като двете напитки са близки като състав и външен вид, но има и ключова разлика между лате и капучино, с която ще ви запознаем в тази статия.

Какво е капучино?

Топла напитка, съдържаща мляко и кафе – подобно на латето капучиното има същия състав, но млякото в него е по-малко. Произходът на името на капучиното също е свързан с Италия и по-точно с монашеския орден на братя Капуцини, като връзката между капучиното и ордена е меко казано странна – дрехите им били с този цвят, който се получавал при смесването на кафето с мляко, за да се приготви капучиното. Така напитката получава името си – от Капуцини – капучино.

Кое е най-доброто сутрешно кафе за събуждане?

Ключова разлика между лате и капучино – ето коя е тя

Лате и капучино безспорно си приличат и е възможно да не осъзнаете, че реално консумирате лате, когато сте имали предвид капучино. И двете напитки съдържат мляко и кафе и имат фина апетитна пяна, и двете са топли напитки, и двете са с неустоим аромат и вкус и си приличат и на външен вид.

Основната ключова разлика между лате и капучино е в количеството мляко – в латето има много повече мляко, отколкото в капучиното, поради което то е по-слабата и лека напитка от двете. Латето е по-млечно, по-меко като вкус в сравнение с капучиното именно защото съдържа повече мляко от него.

По отношение на външния вид основната разлика, която може да ви направи впечатление, е, че капучиното се сервира много често с шоколад на прах, поръсен върху обаятелната пяна в чашата ви, нещо, което не е характерно за лате.

По отношение на сервирането можем да забележим и друга очевадна разлика – латето се сервира в значително по-големи чаши от капучиното и това има своето обяснение – все пак голямото количество мляко все трябва да се хване някъде, така че малките чаши не са удачни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com