Кое е най-доброто мезе за водка?

19264
Кое е най-доброто мезе за водка?
Снимка: Getty Images/Guliver

Водката и уискито с променлив успех се борят за челото на световните класации на най-предпочитана алкохолна напитка. Но уискито има свой собствен вкус (по-точно, вкусове в зависимост от съответния вид) – докато отличителната черта на водката е, че не притежава вкус: все пак, така или иначе, тя представлява чисто и просто етанол (етилов спирт), разреден с вода. Ако чувствате някакъв вкус на водката, значи тя не е от най-качествените и има или остатъчни примеси от производството, или допълнителни добавки от рода на ароматизатори. Колкото една водка е по-елитна, тоест, по-пречистена, толкова е по-безвкусна. Затова и в голяма част от света я ползват най-вече като съставна част от различни коктейли. По същата причина там, където я пият чиста (главно в северните страни), тя се нуждае от съответните мезета (на руски - „закуски“), които разгръщат нейните истински качества, превръщащи я за познавачите в истинска алкохолна симфония от вкусове, усещания и емоции. Колкото повече „закуски“ на трапезата с водка – толкова по-добре.

Не пропускайте това мезе за червено вино - по стари и нови традиции!

Краставички

Безспорно номер едно в мезетата за водка са дребноплодните краставички тип корнишони (популярни под умалителното им и умилително руско название „огурчики“).

Това е една от най-известните и любими „закуски“ на чаша водка. Първо, тъй като киселите краставички са вкусни, пикантни, сочни и приятно хрупкави. Второ, защото маринованите или стерилизирани краставички се намират лесно - можете да ги купите от всяка бакалия. И цените им винаги са приемливи. Друг несъмнен плюс на киселите краставички е сокът, в които са отлежали – той чудесно лекува на следващата сутрин от болезнения махмурлук и възстановява комфортното самочувствие на снощните сътрапезници.

Сельодка

Сельодката представлява херинга, която може да се консумира маринована, сурова, пушена и солена. Като предястие с водка, херингата може да се нареже на парчета, добавя се масло и маринован лук - просто, бързо и достъпно. Ако имате желание и време, тогава от солената сельодка се получава отлична намазка за черен хляб (между другото, черният хляб се ползва и като самостоятелно мезе за водка – колкото по-черен, толкова по-добре). Поради съдържанието на мазнини, херингата има позитивен ефект върху стомаха, абсорбирайки всички негативни усещания от водката.

Най-лесният начин да си направим сами перфектното домашно мезе

Туршии

Всички видове консервирани или мариновани зеленчуци са перфектни като мезе за водка: кисело зеле, зелени домати, карфиол, чушки, моркови. Всяка домакиня си има своя рецепта за туршия, което прави такива блюда наистина уникални и неповторими. Някои домакини съхраняват зеленчуците отделно, а някои правят смесени туршии. Киселото зеле с моркови и зелените домати винаги са на почетни места в класациите на мезета за водка.

Картофи

Във всички времена картофите са едно от любимите ястия в руската кухня и чудесно мезе за водка. За бързо приготвяне те са идеални – варенето, печенето, пърженето и задушаването им отнемат много малко време. Картофите може да са както гарнитура към месо, така и идеално да служат като основно ястие за празнична трапеза. Поръсени с магданоз и копър, просто не може да им се устои.

Кое е най-доброто мезе за ракия - доверете се на българското!

Гъби

Маринованите гъби са великолепно мезе за водка. Прекрасна изненада за гостите е да извадите буркан с домашно мариновани гъби в студената зима. Празнични и много вкусни, те винаги напомнят за лятото, а също така служат като чудесна закуска към алкохолни напитки.

Сандвичи

Когато гостите са вече на прага и нямате време за готвене, най-лесният и бърз начин за приготвяне на леки мезета са сандвичите. Направата им отнема 2-3 минути, а начинът на приготвяне е толкова лесен, че всяка приятно изненадана домакиня може да се справи. Сандвичите могат да бъдат много прости: с наденица и кашкавал, с тънки резени сланина, с парчета сельодка или цаца.

А сандвичи с тънък слой масло и чер или червен хайвер винаги са били елитни аристократични мезета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com