Кое е най-голямото село в България – ще го познаете ли?

110325
Кое е най-голямото село в България – ще го познаете ли?
Снимка: iStock/Guliver

В България броят на селата многократно надвишава този на градовете. Любопитен факт е, че сред стотиците големи села, чието население е над 2000 души, а при най-големите достига до над 6000 жители, има такива, които са по-големи и по-населени от част от малките български градове. Въпреки че възможностите за кариера, по-заплатено работно място, социални контакт, образование, спорт и развитие във всяка една сфера са много по-големи в градовете, далеч не всички села се обезлюдяват, а част от тя могат да се похвалят и с брой жители, смело съперничещ на малък град и увеличаващ се през годините.

Кое е най-голямото село в България?

Когато обсъждаме кое е най-голямото село в България следва да вземем под внимание дали визираме територия, брой жители по настоящ адрес или брой жители по постоянен адрес. По последните два посочени критерия – брой жители по постоянен и по настоящ адрес официалната информация от ЕСГРАОН от 15.09.2022 година сочи, че  отговорът на въпроса кое е най-голямото село в България е Лозен. 

Какво е името на най-голямото село за Южна България

Броят жители на село Лозен по настоящ адрес е 6181 души спрямо данните от последното преброяване на населението през 2022 година и 6014 души по постоянен адрес. След него почетните второ и трето място по големина заемат селата Айдемир и Бистрица, които са с над 5000 души население.

За разлика от много други села, които се обезлюдяват или са се превърнали от многолюдни в призрачни населени места, чиито жители наброяват едва шепа възрастни хора, село Лозен – най-голямото село в България – е увеличило своя брой жители в сравнение с първото преброяване на населението, извършено у нас през 1934 година. 4634 жители е имало село Лозен в посочената година, които достигат до 6181 през 2022 година.

Кое е най малкото село в България?

Какво знаете за най-голямото село в България?

Лозен е в Софийска област, част от район Панчарево, разположено само на около 18 км. от столицата, което се предполага, че има решаваща роля да бъде толкова предпочитано и населено българско село. Друг фактор, който определя и спомага именно Лозен да бъде най-голямото село в България е фактът, че е създадено е чрез обединяване на бившите села Горни Лозен и Долни Лозен през 1955 г. Обединението е извършено с Указ № 317, обнародван на 13 декември 1955 година.

Вероятно селото е предпочитано и заради географското си местоположение – в полите на Лозенска планина и на голямата надморска височина, която предполага живописни гледки, природа и чист въздух, както и възможности за отдих и туризъм, но много близо до столицата и свързано с нея с лесни и удобни транспортни връзки. Планинарите могат да се насладят на великолепни панорами към Рила и Стара планина от Лозенска планина, както и към цялото Софийско поле. Екопътеки, църкви и манастири в района заедно със спиращите дъха панорамни гледки, очакват посетителите си. Животът тук кипи, съчетал в едно природа, локация, близост до града, но същевременно в планина, чист въздух и удобни транспортни връзки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com