Кое е най-силното животно спрямо собственото му тегло?

3524
Кое е най-силното животно спрямо собственото му тегло?
Снимка: iStock/Guliver

Животинският свят не спира да ни изумява – с най-опасните животни, които се оказват едни от най-малките като размер, а не огромните бозайници или дивите хищници, със силата на някои видове, които вдигат хиляди пъти повече от собственото си тегло и с безброй други любопитни и неочаквани факти за животинското царство, за които не сме и предполагали.

Кое е най-силното животно на света?

Ако измерваме силата на животното спрямо собственото му тегло и по принцип, отговорите на въпроса ще бъдат напълно различни. Най-силното животно сухоземно животно на света по принцип е азиатският слон, на чиито хобот има 100 000 мускула и сухожилия, позволяващи му да вдигне огромно тегло.

Най-силният примат е горилата, която е най-малко 6 пъти по-силна от най-силния човек, а най-силното животно, населяващо водна среда, е синият кит, който може да генерира максимална сила от приблизително 60 килонютона. Всички те обаче не могат да се сравняват с едно малко насекомо, което е най-силното животно на земята спрямо собственото си тегло.

Кое е най-силното животно на земята спрямо собственото си тегло?

Оказва се, че размерът няма значение, когато говорим за сила на животинските видове спрямо собственото им тегло и не огромните и могъщи лъвове, хипопотами, крокодили, мечки и слонове са най-силните животни по този критерий, а… бръмбар, познат като торен бръмбар. Той може да вдигне тегло над 1140 пъти от собственото му телесно тегло.

Топ 10 на най-опасните животни в света

За да си представите по-ясно това умение, ще споделим, че слонът може да вдигне едва 10% от теглото си. Явно се оказва, че природата ни е приготвила поредната огромна изненада и най-силното животно на планетата – слонът се оказва не толкова силен, ако го сравним с мъничкия торен бръмбар спрямо теглото им.  Хоботът на слона може да повдигне около 700 кг., което е впечатляваща цифра за нас, но в сравнение с теглото на слона, го прави слабак. Явно размерът на дебелокожите пречи на тяхната сила спрямо теглото им.

Що се отнася до торния бръмбар, той е изненадата на природата, можейки да вдигне и носи няколко хиляди пъти теглото си. Представете си как изглежда това – ако вие сте 60 килограма, със сигурност не може да вдигнете дори 20, тоест дори веднъж теглото си, докато торният бръмбар вдига над 1100 пъти своето тегло. Ако се върнем на вашите 60 килограма, то би трябвало да вдигнете над 66 000 килограма, за да се сравнявате с най-силното животно – торния бръмбар. Удивителната природа пак ни изненада с впечатляващата сила на едно толкова малко насекомо.

Как можем да си обясним странния факт, че торният бръмбар е по-силен от слона?

Когато разберем отговора на въпроса кое е най-силното животно на земята, със сигурност ще се запитаме на какво се дължи този уникален факт. Науката ни дава смислен отговор:

  • Животните значително увеличават масата си с увеличаване на размера си и по-голяма част от силата им трябва да бъде посветена на поддържането на обема им.
  • Друга тайна се крие в скелета на насекомите. Отговорът на загадката е изключителна характеристика на тези и други малки насекоми – техните екзоскелети. За разлика от хората и едрите бозайници, чиито скелети са разположени вътре в телата, насекомите с екзоскелети „имат твърди части отвън, което им позволява да имат повече място за мускули“, казва Адам Харт, ентомолог. Направени от хитин, по-здрав от костта, екзоскелетите на торните бръмбари и на много други малки, но мощни насекоми, позволяват по-голямо закрепване на мускулите, отколкото костта.

Топ 7 на най-опасните животни в България

Ето така слонът, мечката и крокодилът се оказват много по-слаби  от мравката и торния бръмбар, които вдигат много повече от теглото си в сравнение с огромните, мощни и тежки животни. Това обаче далеч не означава, че срещата с торния бръмбар е по-опасна от тази с мечката. Обърнете внимание, че говорим за сила спрямо собствено тегло и едрите животни особено ако се агресивни или са хищници представляват най-голяма опасност за вас.

Чуден е светът на живата природа, нали? Най-силни се оказват най-малките – насекомите, най-опасни много често именно пак те, както и змиите, а цялата слава на големите бозайници като царе на природата, надарени със сила, страшни и опасни, явно е пресилена. Ако се нуждаете от сила, нека тя да бъде като тази на мравката, а не лъвска е заключението след интересните факти, които научихме и споделихме с вас по отношение на въпроса кое е най-силното животно спрямо собственото му тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com