Кое кафе е по-силно - нес или еспресо?

61067
Кое кафе е по-силно - нес или еспресо?
Снимка: Pexels

Кафето е третата най-консумирана напитка в света след водата и чая. За много от нас е немислимо да започнем деня без любимата ароматна напитка, който ни буди от сън и ни  дава енергия за деня.
Някои предпочитат еспресо, късо кафе, дълго кафе, нес, капучино, макиато… Многобройни са вариациите, включващи кофеин. Сред най-популярните са еспресо и нес кафе. Ето основните разлики между тях.

Еспресо

Какво се случва с тялото ви, когато пиете кафе следобед

Започването на деня с чаша кафе е навик, който мнозина за е толкова естествен, колкото миенето на зъбите или лицето. И докато сутрешна ...

Еспресо кафе се приготвя чрез гореща пара и малко количество вода. За чаша ароматно кафе еспресо са необходими 7-8 г смляно кафе, за предпочитане зърната да се смелят непосредствено преди приготвянето. Думата “еспресо” означава кафе, приготвено в специална машина чрез прекарване на гореща пара под налягане през смлени кафени зърна. Това не е вид кафе, а начинът, по който се приготвя.

Нес кафе

Всъщност използваме думата “нес кафе”, имайки предвид инстантно или разтворимо кафе.

“Нескафе” е марка разтворимо кафе, създадена и разпространявана от мултинационалната компания “Нестле”. Това означава, че може да пием разтворимо кафе на други марки, т.е. думата “нескафе” не е правилна. Просто тази марка е толкова популярна, че обществеността започва постепенно да наименува всеки подобен продукт с нея. Подобна е ситуацията с други известни марка като памперс, ксерокс и пр.

Как се произвежда инстантното кафе?

Кафените зърна се пекат и се смилат на едро. Кафето се вари във високоефективно оборудване, за да се извлече екстракт. Омекотената вода преминава през серия от 5 до 8 колони смляно кафе. Най-напред водата минава през няколко горещи клетки, които работят с налягане по-високо от атмосферното, за да екстрахират различни компоненти, като въглехидратите. След това минават през клетки с малко по-ниска температура за извличане на по-ароматни елементи. Екстрактът накрая минава през охладител. В края на цикъла екстрактът от кафе съдържа около 20-30% сухо вещество. Следва филтрация, чрез която се извличат 40% сухо вещество.   

Инстантното (моментното) кафе се приготвя много по-лесно за пиене. Необходима е само чаша вода и бъркалка. 

Пиенето на това кафе води до висок холестерол

Редовната консумация на това кафе може да доведе до повишаване на нивата на холестерола. Освен това мъжете са изложени на по-висок риск...

От какви кафени зърна се прави еспресото и нес кафето?

Двата основни вида кафени зърна, които се използват при еспресото и нес кафето са Арабика и Робуста.

Арабика

Този вид кафе расте най-вече в Южна Америка. По-скъпо е от Робуста, защото се отглежда по-трудно, по-уязвимо е към вредители и дава по-малко зърна. Вкусът му е по-фин и ароматен, често сладък, плодов. Арабика съдържа по-малко кофеин.

Робуста

Този вид кафе се отглежда основно в Африка и Индонезия. Лесно расте, тъй като растението е устойчиво на климатични промени и вредители. Съдържа двойно повече кофеин отколкото Арабика, затова е чудесно за хора, които искат “ударна” доза за събуждане сутринта. По-грубо е от Арабика и оставя горчив вкус след като го изпиете. Робуста се използва по-често заради по-ниската цена, по-високото съдържание на кофеин и по-плътния каймак, който дава.

Ако искате кафето да е полезно за здравето ви, направете това

Кафето има и някои ползи за здравето, които определено не не са за пренебрегване. Проучванията доказват, че когато се консумира без зах...

Кое кафе е по-силно?

Освен разликата във вида, начина на приготвяне и вкуса, инстантното кафе е с по-ниско съдържание на кофеин в сравнение с еспресото, независимо дали ще си го вземете от автомат или ще си го поръчате в заведение. Разбира се, разтворимото кафе съдържа също кофеин, но ако предпочитате по-силна доза (особено сутрин) нес кафето не е за вас.

Макар чашата еспресо или нес кафе са различни заради вида кафе, от който са приготвени, разтворимото кафе винаги е по-слабо. Донякъде това се дължи на факта, че производственият процес променя концентрацията на кофеин в зърната.

Една чаша инстантно кафе съдържа около 30-90 мг кофеин в зависимост от вида кафе, докато в една чаша еспресо има около 70-140 мг кофеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...