Кога детокс диетите може да са ОПАСНИ и вредни за здравето

1355
Кога детокс диетите може да са ОПАСНИ и вредни за здравето
Снимка: https://pixabay.com

Детокс диетите са едни от най-актуалните и практикуваните в момента. Те са представени с идеята, че само за няколко дни ще прочистят организма от токсините, ще подобрят здравето и ще спомогнат за отслабване. Много хора се залъгват по тези обещания, но истината е, че тези диети са с краткосрочен ефект. Включват предимно консумиране на течности и растителни храни, а дори има и периоди на гладуване при някои по-сурови диети.

Нашият организъм обаче няма нужда от специална детокс диета, за да се прочисти от токсините. Това се осъществява посредством черния дроб, бъбреците и кожата, като не е необходимо да се подлагаме на подобни сурови диети.

Детокс с лимони – ето как се прави

Aко търсите бърз начин за избавяне от излишните килограми, детоксът с лимони е точно за вас. Това всъщност е строга диета, изключваща к...

Ако имате нужда от специален хранителен режим за определен здравословен проблем, задължително се консултирайте със специалист.

Детокс диетите могат всъщност да постигнат обратното на желаните от нас ефекти. Внасят стрес в тялото и могат да доведат до някои негативни ефекти:

Потенциално вредни за здравето

Не съществуват конкретни и потвърдени доказателства за лошото влияние на детокс диетите върху здравето ни, тъй като проучванията все още продължават да работят по въпроса. За момента сведенията са ограничени, но повечето експерти смятат, че подобни диети са ненужни и безполезни. Премахването на цели групи храни от менюто ни обаче може да доведе до някои негативни ефекти и да отслаби имунната система, да намали енергията и да направи тялото ни по-податливо на външни влияния. Диетите от този тип могат да са рискови за развитието на бактериални инфекции и да повлияят негативно върху състоянието и функциите на червата. 

Какво е диета детокс

В човешкото тяло протичат редица метаболитни процеси. По този начин полезните вещества оказват благоприятен ефект върху човек, а ненужн...

Диетологът Рейчъл Ланк съветва всички, които имат нужда според тях от прочистване на тялото, да наблегнат на повече вода през деня и да увеличат дяла на плодовете и зеленчуците в менюто си. Това е сред най-здравословните варианти за премахването на токсините и тежките храни от организма, които ни карат да се чувстваме подути и некомфортно.

За да избегнете подобни състояния, изградете правилен хранителен режим, който да поддържа баланса между нужните хранителни вещества за правилното функциониране на тялото ни. Ограничете консумацията на мазни и пържени храни, пакетирани и рафинирани изделия, транс- и хидрогенирани мазнини, тестени продукти, газирани напитки и т.н. 

Не се подлагайте на строги диети, които изискват гладуване и изключване на цели групи храни от менюто. За да избегнете потенциални опасности за здравето си, консултирайте се със специалист или диетолог преди започването на каквато и да е диета или хранителен режим, независимо какви резултати обещава той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com