Кога и как се торят растенията през есента

5033
Кога и как се торят растенията през есента
Снимка: iStock/Guliver

Есента е тук и е време за торене. Защо да наторявате растенията в градината  си през есента? Отделянето на време за торене през есента ще укрепи корените на вашите растения и тревата, като им даде здрава основа, на която да процъфтяват следващата пролет.

Първото, което е важно да разберете за тора, е формулата, която е представена с три числа, като обикновените 5-10-5. Първото число представлява азот, който насърчава растежа на острието на тревата и листата. Второто число означава фосфор, който подпомага растежа на корените, а третото е за калий, който насърчава клетъчната функция и усвояването на микроелементите.

Кога да сложите тор през есента?

През есента септември е най -доброто време за наторяване на тревата. Тревата се възстановява от дълго горещо лято и може да излезе от покой, предизвикан от суша, така че е препоръчително да дадете на тревата си азот, за да стимулирате растежа на листата.

Най -добрият тор за есенна трева

Тор с формула 20-8-8 ще я накара да расте отново. Винаги следвайте препоръчаната от производителя норма на приложение.

Докато тази есенна доза за тор за трева е важна, приложението в края на октомври или началото на ноември е от съществено значение. По това време нанесете тор с формула 13-25-12. Усилването на фосфора ще стимулира растежа на корените през ноември и дори до началото на декември. Като помагате на корените да растат преди настъпването на зимата, вие сте сигурни, че тревата ще се раззелени по-бързо през пролетта и ще стане по-устойчива на болести и течения.

Растителни торове

С грижата за тревата е време да помислим за растения. Многогодишните растения започват да избледняват, но те ще се възползват от 0-20-0 супер фосфатен тор, разпръснат около растенията в препоръчителни дози и леко култивирана почва. Следващата пролет ще имате по-силни растения с повече цветове.

Тор за дървета и храсти

Есента е най-подходящото време за торене на храсти и дървета. Всички дървета и храсти се нуждаят от тор, тъй като голяма част от тях са разположени в мулчирани лехи, които генерират азот, докато се разлагат. Освен това, всяка есен изгребваме листата от тези лехи, като лишаваме растенията от хранителните вещества, които разлагащите се листа традиционно биха освободили.

Приложете един до 3 кг азот с бавно освобождаване на 1000 квадратни фута легло и леко култивирайте. За предпочитане е торенето на дърветата да се прави в края на септември и началото на октомври, за да ускори растежа на корените.

Тези хранителни вещества все още ще бъдат в почвата, когато пролетта започне да расте. Ако имате дърво или храст, които не цъфтят добре, доза супер фосфат ще помогне за насърчаване на растежа на цветята. Ако обаче растението не се намира на правилното място, всички суперфосфати в света няма да го накарат да цъфти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com